Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Панев: Топлофикациите да намалят потреблението на газ с 10%

“Предлагали сме различни решения. В България цената би могла да бъде по-ниска или бюджетът да бъде захранен с нужните му пари за компенсация. Никой не е над закона, ако има съмнения за нарушения, то те трябва да се проверят”, заяви бившият депутатът от “Демократична България” Владислав Панев в студиото на “Денят ON AIR”.

Под думите му плащането по начина, по който иска “Газпром”, крие рискове. Странен е и отказът на 6 от седемте танкера с втечнен газ.

seo blog7

“В момента така договорените количества втечнен газ биха ни излезли 175 евро на мегаватчас и то за периода от октомври натам, за цялата зима. Сега сме в изключително безрискова ситуация. Ние сме плащали и сме давали заявки за количество на газ от “Газпром” и плащането е било връщано. Много е малък рискът “Газпром” да ни осъди. Ситуацията в момента е чиста и се надявам служебното правителство да не създава излишно напрежение. Не е вярно, че липсват слотове. Слотове има в Турция Гърция и се преговаря със съответните компании в тези държави, но не на ниво президент”, посочи Панев пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че вероятно потреблението на газ ще бъде доста по-малко през следващите месеци.

“Потреблението ще падне на 2 млрд. и половина. Това е важно, защото означава, че компонентата на азерския газ няма да бъде 1/3, а вече 40%. Има възможност топлофикациите да намалят потреблението на газ с 10%, но ще се намали топлоподаването. Не може всички софиянци да минат на ток, защото няма да издържи системата”, заключи депутатът.

Източник:

гръцки преводач Добрич

See also  Сероводородът от Черно море може да снабдява целия ЕС с ток?