Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

От парламента до фермата: Яне Янев загърби политиката и гледа телета

Свикнали сме да го гледаме в парламентарната зала, виждали сме го в най-близкото обкръжение на бившия премиер Бойко Борисов, чийто съветник беше. Днес обаче откриваме Яне Янев сред крави и телета в покрайнините на родния му град Сандански.

“Така, както съм потомствен политик, съм и потомствен скотовъд. Моите деди и прадеди са имали и дребни, и едри преживни животни и още от малък познавам проблемите до ден днешен. Политиката в България, правена по този начин, е изключително мръсна и воняща игра, нямаща нищо общо с тази чиста природна действителност тук. Когато се кача на коня и тръгна сред говедата, забравям за всички проблеми и не ми се иска дори да си помисля за политици, парламент и Министерския съвет”, казва Яне Янев.

seo blog7

Връзката с обществения живот не е скъсана напълно, но изтънява. Въпреки че в момента е общински съветник в Сандански, Янев признава, че прекарва все повече време сред животните. Бившият народен представител отглежда специална порода телета за месо. Според него секторът се намира в най-тежката криза от 30 години насам.

“Това, което се случва в българското животновъдство, няма аналог като геноцид. Поголовието е драстично намаляло и ако така вървят тенденциите само след 2-3 години домашните животни ще ги виждаме само в зоопаркове, защото ще са изчезващ вид. Така, както тази година животните се закараха на кланици и масово се изнесоха за Албания и Румъния. Тази тенденция ще продължи, защото се отварят възможности за износ за Турция, за там ще заминат последните говеда и тук ще приключим с родното производство на чисто телешко месо”, посочва Янев.  

See also  "Практикер" разширява търговския парк в Шумен с четири нови магазина

Според него България вече е в състояние на тежка продоволствена криза. Основният проблем е сбърканото финансиране от страна на държавата.

“Виждате при какви условия всеки Божи ден работим ние, за да може тези хубави животни, които са 100% био да дойдат на вашите маси. И ако искаме българинът да яде здравословно, ако искаме да не са пълни раковите отделения на болниците с млади хора, трябва да направим, така че да стимулираме със законодателство, което е поощряващо българското животновъдство, а не с постоянни рестрикции, които доведоха до тотално унищожаване на родното животновъдство”, изтъкна Яне Янев.

Оплаква се, че разходите на фермерите растат главоломно, докато цената на млякото и месото не се покачва със същите темповете.

гръцки преводач Добрич

“Едно теле за доугояване от породата “Лимузин” или “Абердин Ангус” в последната фаза изяжда на ден 10 кг фураж по 80 стотинки са 8 лв. Ако добавим цената на тока, цената на горивото, цената на работната ръка, на водата, ще видите, че на практика себестойността на един килограм телешко месо е 14 лв., а ние сме принудени да го продаваме за 9 лв., тоест губим по 5 лв. на килограм всеки Божи ден. По отношение на телешките кожи – в съседна Турция това е работеща индустрия, от която се печели много. Но тук никой не пита реалните животновъди как стоят нещата, а питат хора, които са близо до властта или по едни или други схеми винаги гледат да правят компромиси за сметка на редовия животновъд”, каза бившият народен представител.  

Според Янев някой има интерес животновъдите да не са единни, а разделени в различни организации.

See also  Рекордно ниско ниво на безработицата - 4.7% през октомври

“В момента ви казвам, че е тотален фалит. Не само в нашия регион, а в цялата страна. Аз не искам по никакъв повод да има конфронтация между различните животновъди. Ние като държава трябва да направим необходимото това, което произвеждат зърнопроизводителите като суровина да бъде преработено през храносмилателния тракт на животните, да има добивна стойност, да бъде реализирано на българския пазар, после да бъде реализирано през туристическата индустрия и така да се затвори кръга и да остане в страната, а не да се бием в гърдите, че ние сме нетен износител на зърнени култури. Това го няма никъде, в никоя европейска държава”, коментира Янев.

Извървял пътя от жълтите павета в София до зелените поляни край Сандански, Яне Янев твърди, че нищо от предишния живот не му липсва.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева по Bulgaria ON AIR

Източник: