Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Оборотът с международни акции на БФБ надвиши почти три пъти този с български

Оборотът с международни акции на БФБ надвиши почти три пъти този с български

Снимка: БФБ АД

seo blog7

Оборотът с международни акции на Българската фондова борса (БФБ) надвиши почти три пъти оборота с български акции в четвъртък.

Сесията приключи с 595,1 хил. лева оборот от основен и алтернативен пазар и пазар BEAM. Международният сегмент донесе почти 1,6 млн. лева.

Основният индекс SOFIX остава сравнително стабилен в последните дни, като отбелязва минимално повишение от 0,01% до 611,73 пункта.

По-широкият индекс BGBX40 записа минимален спад от 0,04% до 143,47 пункта.

Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT се понижи с 0,15% до 178,94 пункта, а BGTR30 се повиши с 0,11% до 735,3 пункта.

Три дружества от състава на SOFIX отбелязаха ръст на цената на акциите в сесията. Най-силно от компаниите в индекса поскъпнаха акциите на „Монбат“ – с 2,65%, „Доверие Обединен холдинг“ – с 1,63%, и „Софарма“ с 0,89%.

гръцки преводач Добрич

Същевременно „Алтерко“ стана най-губещата акция от индекса, като изтри 1,61% от стойността си. На второ място по спад е „Първа инвестиционна банка“ (ПИБ) с 1,5%, а на трето е „Адванс Терафонд“ с 0,68%.

От 40-те най-ликвидни компании най-силен ръст отбелязаха акциите на „Петрол“ – 14,81%. Дружеството е и лидер по ръст на цената на акциите от всички търгувани книжа.

На второ място по поскъпване в индекса BGBX40 са акциите на „Градус“ с 4,28%, следвани от „Зърнени Храни България“ с 3,09%.

На другия полюс са акциите на „Сирма Груп Холдинг“, които поевтиняват с 3,8%, следвани от акциите на „Инвестиционна компания Галата“ със спад от 2,52% и „Алтерко“.

„Ейч Ар Кепитъл“ изтри 5,88% от пазарната си оценка, след като дружеството обяви днес, че е сключило нов договор за паричен заем със заемодател свързано лице за 220 хил. лева, със срок за погасяване до 1 година и 4% годишна лихва. Заемът ще бъде използван за плащания по договорени инвестиции от страна на компанията и за покриване на текущи разходи.

See also  „Уебит ИН“ ще изплаща гарантирания дивидент при определена доходност на акциите

Компанията допълва, че до увеличението на капитала през септември ще се финансира чрез заеми, за да инвестира.

„Адванс Терафонд“ е единственото дружество, което постигна оборот над 100 хил. лева – 110 786,85 лева.

Източник: