Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Някои училища ще минат на онлайн обучение през зимата заради сметките за парно

Основният проблем пред училищата ни тази учебна година ще бъде високата цена на газа и евентуалното преминаване на онлайн обучение заради газовата криза. Това смятат директорите на българските училища. Те настояват държавата да даде гаранции, че ще бъдат поети по-високите сметки за газ в училищата през зимата. Някои директори обаче вече обявиха, че ще се наложи онлайн обучение.

Столичното 5-о основно училище в ж.к. “Павлово” е газифицирано преди повече от 15 години. До този момент проблеми с плащането на сметките за газ е нямало, разказва директорът Румен Пощаков. От началото на новата учебна година до края на 2022-ра също няма да има проблем, смята той, ще се направят икономии и сметките ще бъдат платени. По-трудно ще стане в началото на 2023 г.

seo blog7

“За следващата година, календарна говорим и учебната 2022-2023-та е вече въпрос на един бюджет, който се надяваме да бъде увеличен, да бъдат съобразени галопиращите цени на газа, като разбира се, ще разчитаме пак на икономии от наша страна и, разбира се, на съдействието и помощта на районната администрация, защото нашето училище е общинско”, коментира Румен Пощаков, директор на 5-то ОУ, София.

Ако досега училището е плащало 80 хил. лева годишно за газ, догодина сметката ще е двойна, изчислява директорът. Към онлайн обучение и газова ваканция поради липса на отопление не трябва да се преминава в никакъв случай, смята Пощаков.

“Търсим алтернативни източници, аз съм в разоговори с родители да вкараме в класните стаи климатици. Вариант е и намаляване на температурата в стаите, но няма да се стига до мръзнене и дебели пуловери”, обещава директорът.

See also  Заплашиха със съд Борис Бонев

гръцки преводач Добрич

В Добрич почти всички училища са газифицирани. В средно училище “Димитър Талев” казват, че ще направят всичко възможно за присъствено обучение, но…

Ако се случи така, че да не можем да осигурим топло в училище, ние с нашите учители сме готови да преминем на обучение в електронна среда”, каза Весела Панчева, директор на СУ “Димитър Талев”.

Все пак преди да се стигне до това ще се мисли за алтернативно отопление на нафта. Най-голямото училище в област Велико Търново “Емилиян Станев ” разчита изцяло на газ.

“Силно съм притеснена, че цените растат непредвидимо. Не толкова, че растат, а че е непредвидимо. Не можем да направим никакви разчети”, обясни Кина Котларска, директор на СУ “Емилиян Станев”, Велико Търново.

И тук някаква алтертива е нафтата, но това няма да е по-евтин вариант, смята Кина Котларска. Според нея в никакъв случай не трябва да се стига до газова вакация. Според председателя на Съюза на работодателите в народната просвета Диян Стаматов, досега цената на газа е увеличена с 60%, а училищните бюджети са скочили едва с 20 на 100. Според него или трябва да се увеличи единният разходен стандарт в училищата, или по- големите сметки да се поемат от институциите.

Много са вече призивите държавата да каже най-после своето намерение. За съжаление от министерството на образованието и науката не дадоха интервю за “По света и у нас” по този проблем. От Столичната община също.

Засега се знае, че министерството събира справки как се отопляват българските училища, а служебният министър Сашо Пенов заяви преди дни, че няма да се стигне до затваряне на училища заради недостиг на средства.

See also  ВМРО организира протестно автошествие

Поставете оценка:

4

Оценка 4 от 4 гласа.

Източник: