Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

НС обсъжда отмяната на “златните паспорти”

Отмяната на т. нар. “златни паспорти” влиза на първо четене в Народното събрание, съобщават от БНР. В седмичната проектопрограма са включени три законопроекта за изменение и допълнение на закона за българското гражданство, внесени от Министерски съвет и ДПС, като обсъждането им е точка първа за утрешното пленарно заседание. Днес парламентът ще обсъди окончателните промени в закона за електронното управление, с които се закрива Държавна агенция “Електронно управление” и се създава ресорен министър, който да осъществява тази политика. Промените в Закона за българското гражданство са пряко свързани с т. нар. “златни паспорти”, като правителството и ДПС са внесли идентични промени, с които се предвижда отмяна на възможността за предоставяне на българско гражданство при облекчени условия срещу направени инвестиции.

От Министерски съвет мотивират измененията с липсата на реални инвестиции в българската икономика, тъй като чрез тях не се откриват нови работни места.

От своя страна, ДПС допълват в своите мотиви, че в редица доклади на Европейската комисия се съдържат критики по отношение на механизма за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции.Отделно от тези два законопроекта, е включен за обсъждане и трети с промени в същия закон, с които водещите вносители от ДПС, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, предлагат в тримесечен срок от влизането в сила на закона да се извърши пълна проверка на всички преписки по придобиването на българско гражданство чрез инвестиции.

Предвидено е и прекратяване на гражданството, ако при проверката се установи нарушение по осъществяването и поддържането на инвестицията в срок. В днешното пленарно заседание депутатите окончателно решават за създаване на орган по осъществяване на политиката за електронно управление.

See also  Наплив за новия етап на мярката 60/40

Предвижда се със закриването на Държавна агенция “Електронно управление” правомощията ѝ да се прехвърлят към новия министър на електронното управление, който ще управлява и информационните технологии, чиято дирекция се прехвърля от транспортното министерство.

В дневния ред на парламента днес е и проектът на решение, с който се открива процедура за избор на нов управител на Българската народна банка.

Поставете оценка:

2

Оценка 2 от 1 гласа.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.