Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Николай Милков: Българският посланик в Москва също не получава покани в Русия

Министърът на външните работи Николай Милков потвърди, че застава зад становището, изпратено от секретаря на МВнР към Народно събрание относно присъствието на посланиците на Русия и Беларус на първата сесия на 48-ото Народно събрание. Тази сутрин във външно министерство е постъпило разпореждане от администрацията на парламента да не се изпращат покани към дипломатическите представители на Русия и Беларус.

Служебният външен министър заяви, че към момента няма официална информация от Русия към България, свързана с взрива на Кримския мост, а само внушения от медиите, които не предизвикват необходимост от реакция на българските власти. Милков допълни, че е смутен от изтичането на информация от следствието.

seo blog7

“Внушенията се прилагат в страни, в които могат да проработят. Неуместни са наслагващите се коментари за Кримския мост, защото, колкото и да са в една посока, рискуват да създадат разнобой. Смутен съм от изтичането на такава информация по толкова чувствителен въпрос от една консервативна институция каквото е националното следствие.”, заяви Милков.

Към момента всички европейски държави запазват дипломатическото си присъствие в Киев. По време на възобновените удари срещу украинската столица се е наложило нашите дипломати и семействата им да нощуват в посолството и да излизат навън само по двойки.

“И към момента те напускат пределите на посолството само, за да се приберат да нощуват. Така че ситуацията не е нормална, но присъствието ни там е необходимо, за да покажем солидарност”, коментира той.

Относно въпроса за членството на Украйна в НАТО, Милков напомни, че България е изразила подкрепа за присъединяването на Киев още през 2008 и я е препотвърдила тази година.

See also  Рашков: Българите ще видят в програмата на ПП това, което искат да се случи в страната

гръцки преводач Добрич

“Въпросът е под каква форма това ще се случи и това трябва да е под формата на консенсус. Всякакви допълнителни коментари рискуват да ерозират консенсуса. Придължаме се към консенсусния подход в рамките на НАТО, защото консенсусът е най-силното оръжие и е гаранция за сигурността на държавите в Алианса.”, коментира той.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник: