Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Най-богатите загубиха общо $1,4 трлн. през 2022 г.

500-те най-богати хора в света са загубили общо 1,4 трлн. долара през тази година. От тях 206 млрд. са загубени в понеделник тази седмица, става ясно от индекса на милиардите на Bloomberg.

Причините са глобалните финансови пазари, които се изкривяват под тежестта на по-високите лихвени проценти и инфлационната тревога.

seo blog7

Данните показват, че редиците на богатите в Азиатско-Тихоокеанския регион са се увеличили само с 4,2% – изоставайки от Европа и изоставайки още повече от Северна Америка, след като доминираха растежа на богатите хора през последното десетилетие.

Натискът на Китай върху технологичните компании и охлаждането на пазара на недвижими имоти бяха отчасти причината за ниския процент.

Същевременно високите печалби на американския фондов пазар помогнаха за увеличението на цените на всичко – от криптовалути до цени на имоти. Сега това бързо се обръща, тъй като инфлацията нараства и съществуват опасения от рязко повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв.

Пандемията направи богатите още по-богати

Въпреки това докладът Capgemini илюстрира как пандемията и доскорошните паричните политики са били от полза за икономическия елит.

гръцки преводач Добрич

САЩ, Япония, Китай и Германия остават водещите страни, където живеят повечето от богатите в света. Четирите държави са дом на почти 64% от свръхбогатите в световен мащаб, показва докладът на Capgemini.

Именно най-богатите видяха най-много ползи. Хората от групата с инвестиционни активи от над 30 млн. долара отчетоха ръст на богатството си с 9,6% спрямо 2020 година. Това е и групата в доклада отчела най-бърз темп на растеж.

Групата, чието богатство се оценява в границите 1 млн. – 5 млн. долара пък отчита най-бавния темп на растеж на богатството си, възлизащ на 7,8%.

See also  Kaufland България увеличава възнагражденията на служителите си през 2022 г.

Докладът също така подчертава как жените от всички групи се очаква да наследят 70% от световните богатства през следващите две поколения.

Огромното богатство, създадено от високи оценки на технологични компании и стартъп компании, също доведе до повече млади богаташи, включително в сферата на криптовалутите.

Разбира се, това бързо изкачване сега е под заплаха, тъй като биткойн, етер и други виртуални валути се сриват и технологичните стартъпи откриват, че набирането на нов капитал е на път да стане много по-скъпо.

Източник: