Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Наистина ли карбонът в автомобилите е толкова добро решение? (ВИДЕО)

Автомобилната индустрия използва голямо разнообразие от материали, но напоследък се смята, че т.нар. карбон или композитен материал от въглеродни нишки е най-здрав, най-лек и най-дълговечен. Така ли е обаче наистина? Отговор на този въпрос ни дават авторите на видеото, което ви показваме по-долу. Те са решили да подложат на екстремни натоварвания всички поднати в автомобилната индустрия материали, противопоставяйки ги на карбона. По-точно, всички тези материали са тествани с хидравлична преса.

Видеото няма претенции да бъде научно изследване, но за чистотата на експеримента всички материали са представени под формата на кухи цилиндри с еднакъв размер. Във видеото виждаме цилиндри, изработени от алуминий, месинг, титан, нискокачествена стомана, неръждаема стомана, PVC и акрил, и всички те са смачкани с еднаква сила, но, разбира се, те се свиват при различно налягане, което е посочено в килограми.

seo blog7

В допълнение, цилиндрите се претеглят преди тестването. Най-лек е акрилния цилиндър – 9 грама. Цилиндрите от PVC и въглеродни влакна тежат по 11 грама. Най-тежкият от всички е цилиндър от неръждаема стомана – 59 грама. Нискокачествената стомана тежи 58 грама, алуминият 20 грама, титанът 33 грама, а месингът 45 грама.

Акрилът (полимерен материал, който се изработва на основата на акрилова киселина), изненадващо, издържа по-дълго от очакваното, при това на натиск от 1 538 кг. PVC цилиндърът се чупи под налягане от 1 004 кг. Карбонът пък издържа на налягане от 2 998 кг – от него започват да се откъсват парчета при налягане от около 2 000 кг, докато от цилиндъра не остава само купчина отломки и нишки. Алуминият издържа на налягане от 3 840 кг, а титанът – 9 190 кг!

See also  Tesla без шофьор се блъсна в самолет (ВИДЕО)

Но всичко това са глупости в сравнение със здравината на неръждаемата стомана. Оказва се, че тя издържа 15 800 кг – пет пъти повече натоварване в сравнение с въглеродните влакна, познати ни като карбон. Но също така е и пет пъти по-тежка. Именно от такава стомана се правят рамките на каросерията на повечето автомобили. Вижте.

гръцки преводач Добрич
Поставете оценка:

2

Оценка 2 от 8 гласа.

Източник: