Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Москва и Киев дават надежда за компромис в преговорите

Москва и Киев дават надежда за компромис в преговорите

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

seo blog7

Преговорите с Украйна вървят трудно, но “има известна надежда за постигане на компромис” според оценки на руската делегация, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от БТА по информация на ТАСС.

Същата оценка дават и някои украински преговарящи, включително служители в офиса на президента Володимир Зеленски, добави той в интервю за руската телевизия РБК.

Коментирайки изказвания на украинската страна за хода на разговорите, Лавров прикани да се даде възможност на преговарящите да работят в по-спокойна обстановка, без “нагнетяване на поредната истерия”. Русия е готова за подобни контакти и в бъдеще, но трябва да се знае “каква е добавената стойност” от тях, посочи той. На срещата си с първия дипломат на Москва в Анталия на 10 март украинският външен министър Дмитро Кулеба не е представил според руския му колега “никакви нови идеи”.

Още по темата

Сергей Лавров припомни неотдавнашните призиви на Зеленски, както се изрази той, “НАТО да затвори небето (над Украйна), да започне да воюва за Украйна, да вербува наемници и да ги насочва към фронта”. “Всичко това бе изложено доста агресивно, но реакцията на Северноатлантическия алианс, в който все пак има още здравомислещи хора, явно е охладила този плам”, коментира руският външен министър.

“Ясно е, че Украйна не е член на НАТО. Разбираме това. С години слушахме за отворени врати, но вече чуваме, че няма да влезем там. Това е истината и тя трябва да се признае”, каза вчера Зеленски във видеообръщение към лидерите на страните от Обединените експедиционни сили – европейско сдружение начело с Лондон, организиращо общи военни учения.

гръцки преводач Добрич

Междувременно стана ясно, че стотици хиляди бойци на НАТО са поставени в повишена готовност, а по източния фланг са разположени близо 40 хил. военни на пряко подчинение на алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на днешното извънредно заседание на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел.

See also  EDF бави рестарта на три ядрени реактора на фона на първия зимен тест за системата

Той отбеляза, че участниците в заседанието ще обсъдят дълготрайните последици от руското нашествие в Украйна и необходимостта от промени в работата на алианса. По неговите думи съюзниците целят войната да не напуска украинските граници.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Украйна има законно избрано и суверенно ръководство и НАТО осигурява подкрепа, за да може то да се защити. По неговите думи САЩ нееднократно са потвърждавали, че чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместната отбрана е непоклатим.

Източник: