Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

“Мета” заплаши да спре “Фейсбук” и “Инстаграм” в Европа

„Мета“ планира да спре достъпа до „Фейсбук“ и „Инстаграм“ в Европа. Причината са регулации, свързани с обмена на данни. Това e записано в годишния доклад на компанията, оглавявана от Марк Зукърбърг, съобщава „Гардъин“.

От компанията, чийто акции миналата седмица преживяха истински борсов крах, искат да продължат да обработват данни на своите европейски потребители в САЩ.

seo blog7

“Мета” въвежда нов инструмент срещу тормоза в разработената от нея метавселена

Властите в ЕС искат да спрат това и да задължат всички компании, опериращи на регионалния пазар, да обработват данни на сървъри базирани в общността.

В своето становище от “Мета” посочват, че споделянето на информация между отделни държави и региони е от ключово значение, за да може компанията да осигурява своите услуги, свързани с целенасоченото разпространение на рекламно съдържание, предаде БТВ.

До този момент „Фейсбук“ използваше споразумението Privacy Shield („Щит на поверителността“), което позволяваше дейностите на компанията в Европа да могат да се извършват безпрепятствено. Документът обаче бе анулиран с решение на Европейския съд през 2020 г., като от тогава досега политиците от двете страни на Атлантическия океан преговарят за нов договор.

От базираната в Лондон медия City AM са провели комуникация с „Мета“, като от там са потвърдили за намеренията.

Вицепрезидентът на технологичния гигант по глобални въпроси и комуникации Ник Клег, който е бивш вицепремиер на Великобритания, посочи, че липсата на безопасен трансфер на данни, който да е законово регламентиран, е пречка пред развитието на индустрията, обработваща информация.

гръцки преводач Добрич

Последиците от липсата на подобна рамка ще бъдат усетени от малките до най-големите бизнеси, допълни Клег. За пример той даде, че френска компания, занимаваща се с продажби на дребно, няма да може да базира свой колцентър в Мароко.

See also  Петролът поскъпва преди заседанията на централните банки*

Източник