Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Мая Манолова: Парламентът не е детска градина

Не отменяйте и не променяйте мораториума върху ръста на цените на тока, парното и водата! За това призова Мая Манолова – лидер на гражданската платформа Изправи се.БГ в свое видеообръщение във фейсбук. Вместо това депутатите да се захванат със законодателни предложения за подкрепа на гражданите и стабилизиране на системата, допълни Манолова. Така хората ще са спокойни, че от 1 януари няма да се повишава никоя цена.

В противен случай парламентът излиза като детска градина. Сутринта приел мораториума, след обяд го изменил, на следващия ден го отменил. Не е сериозно, категорична е Манолова. Става дума за живота на хората.

Трябва да бъдат предприети мерки за стабилизиране на енергийния сектор и енергийните дружества. От Изправи се.БГ припомниха, че настояват за неповишаване на цените на тока, парното и водата от месеци и са предложили конкретни мерки как може да стане това.

За да не се пипа цената на електрическата енергия за българските домове от гражданската платформа предлагат:

Министърът на енергетиката да отмени заповедта на Теменужка Петкова за включване в енергийния микс за регулирания пазар на 1000000 Мвтч от ТЕЦ Марица-Изток 2. Цената на тази енергия е в пъти по-скъпа от тока от АЕЦ Козлодуй и ще се плаща от българските граждани.

Вместо него да бъде повишен дела на тока, купуван от АЕЦ Козлодуй. В момента за битовите клиенти се използват едва 2,9 млн. Мвтч от общо 15 млн. Мвтч. произвеждани от ядрената централа. Предложението на Изправи се.БГ е половината от евтиния ток на централата да се използва от българските домакинства.

Да се намали ДДС-то върху сметките за тока от 20% на 10% или 5%, за да се избегне бъдещо пипане на цената на тока.

See also  Д-р Брънзалов: Има 9 случая със съмнения за смърт след ваксинация, но нищо не е доказано

Да се върне законът за енергетиката във вида преди промените от ГЕРБ от м. февруари 2021 г., които принуждават ЕРП-тата и ЕСО да купуват енергията за технологични разходи от енергийната борса. До преди промените ЕРП-тата и ЕСО можеха да плащат тези разходи директно от АЕЦ Козлодуй и обществения доставчик НЕК. Именно ръстът на тези разходи води до исканото ново увеличение на цената на тока.

По отношение на парното от Изправи се.БГ настояват държавата да покрие поскъпването на парното заради по-високите разходи за природен газ и въглеродни емисии.По думите на Манолова природният газ е толкова по-скъп заради променените от правителството на ГЕРБ правила за формиране на цената на природния газ, купуван от Газпром.

Вече е крайно време да се променят правилата за купуване на въглеродни емисии, така че да не бъдат спекулативни сделки.

Повишените разходи за всички топлофикации в страната са в рамките на 500 млн. лв. за цялата година или по около 85 млн. лв. допълнително за зимните месеци.

По отношение цената на водата, още в предното Народно събрание внесохме Законопроект за отлагане на бизнес плановете на ВиК-тата до приемането на нов Закон за ВиК услугите, защото сега заради водната реформа, приета от ГЕРБ, единственото, което се случва, е да се повишават цените – категорична е Манолова.

От гражданската платформа настояват и правителството незабавно да вземе решение училищата, детските градини, болниците, социалните институции, общините, бизнесът да бъдат подкрепени заради скъпия ток на енергийната борса в размер на три четвърти от повишаването на цената на тока над 150лв, които да бъдат подкрепени от държавата. За месец декември това е в размер на 220лв/Мвтч така че да могат да поемат глъдкавъздух в тежката зима, която ни очаква.

Поставете оценка:

3.4

Оценка 3.4 от 8 гласа.

Източник:

See also  Удължават срока за кандидатстване на хотелиерите до 27 май за украинските бежанци

Leave a Reply

Your email address will not be published.