Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Мартин Владимиров: Съгласие да плащаме газа в рубли ще навреди на енергийната сигурност на Евросъюза

България може да е най-слабото звено в Европа, предвид зависимостта си от руския газ, но едно съгласие да заплащаме за синьото гориво в рубли, както разпореждат от Кремъл, би било прецедент, който би навредил на енергийната сигурност на целия Евросъюз, като позволи на Путин да заобиколи санкциите.

За това предупреди пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Според него е възможно руското ръководство да използва неплащане с рубли като претекст за спиране на газовите доставки за Европа.

seo blog7

В интервю за „Събота 150“ Владимиров определи обещаните от САЩ допълнителни 15 милиарда кубически метра газ за Европа през тази година като „капка в морето“ предвид плановете на ЕС да ореже драстично потреблението на природен газ от Русия.
Алтернатива на руското синьо гориво е втечненият газ от терминала в Ревитуса, а в скоро бъдеще и от Александруполис. За да се възползва от него на поносими цени, София следва да потърси сътрудничество с Гърция и други съседи за обща покупка, обясни експертът от ЦИД.

Ако продължим да купуваме газ от Русия след изтичането на действащия договор в края на тази година, българското правителство ще трябва да гарантира прозрачност на сделките, предупреди Владимиров.

„Когато има геополитически кризи, е важно търговците на природен газ да имат отговорност за сигурността на доставките. Това, което виждаме в момента е, че под натиска на високите цени търговците нямаха финансовата възможност да запълнят навреме газохранилищата си, това предизвика шока в цените на тези есен и зима. Този шок ще се повтори следващата есен, ако няма подобна запълняемост. Това е спешна мярка, която е необходима, за да успокои цената на природния газ и като каскада – цената на тока в Европа“.

See also  Делян Добрев: Посредници прибраха 200 милиона евро за газа последните три месеца

Поставете оценка:

гръцки преводач Добрич

1.6

Оценка 1.6 от 7 гласа.

Източник: