Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Лагард: Няма да бързаме с оттеглянето на стимулите

Лагард: Няма да бързаме с оттеглянето на стимулите

Снимка: Bloomberg LP

seo blog7

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че ръководството на институцията няма да бърза да оттегля стимулите.

Заедно с члена на Управителния съвет и управител на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало тя коментира пред Bloomberg, че затягането на паричната политика трябва да се случва постепенно.

Изказването бе направено ден след като програмата ѝ за две увеличения на лихвите от по четвърт процентен пункт разбуни духовете сред привържениците на по-агресивните действия в ръководството на банката. Тя публикува блог пост, в който очертава на практика следващите три решения за паричната политика на централната банка, които се очаква да я изкарат от територията на отрицателните лихви.

Още по темата

„Не смятам, че сме в ситуация на растящо търсене в момента“, каза Лагард в интервю по време на Световния икономически форум в Давос. „Определено (това) е инфлация, която е разпалвана от снабдяващата част на икономиката. В тази ситуация трябва да се придвижим в правилната посока, очевидно, но не трябва да бързаме и не трябва да се паникьосваме“, посочи тя.

В същото време Дьо Гало подчерта, че увеличение от 50 базисни пункта, каквито са призивите на някои членове на ръководството на банката, не са на дневен ред. „Увеличение от 50 базисни пункта не е част от консенсуса на този етап“, заяви той. „Ще бъде нормализиране на паричната политика, а не затягане“, отбеляза управителят, като също допълни, че увеличението ще е постепенно.

гръцки преводач Добрич

Именно за половин процентен пункт ръст настоява австрийският гуверньор Роберт Холцман, според когото „всичко друго ще се приеме за слаба“ реакция.

See also  Сътресенията на имотния пазар в Китай оцветиха в червено европейските индекси

Мартин Казакс, неговият латвийски колега, също заяви, че подобно увеличение „със сигурност е нещо, което бихме могли да обсъдим“. Клаас Кнот от Нидерландската централна банка е единственият друг член на ръководството, който по-рано е споменавал възможност за ръст от половин процентен пункт.

Според календара на Лагард ЕЦБ трябва да приключи с покупките на облигации през юни и да увеличи лихвения процент през юли и септември. С това депозитната ставка ще стане от -0,5% на 0%. Тази времева рамка обаче не се е харесала на колегите ѝ, които искат да си оставят възможността за по-осезаемо действие при необходимост, посочват запознати.

„Когато се излезе от отрицателната територия, може да сме на нула, може да сме малко над нулата“, каза тя. „Това е нещо, което ще определим на базата на нашите прогнози, на базата на нашите бъдещи насоки“, допълни Лагард.

Източник: