Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Куюмджиев: Енергетиката ни ще плаща тока на гърци, италианци, испанци…

ЕК предлага да бъде въведен таван на цената на тока от 180 евро за МВтч. Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на енергетиката, коментира темата в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR.

„Това предложение е голям абсурд. Казва се, че държавите, които са нетни износители на ток съответно ще получат много повече пари от въвеждането на подобна мярка. Държавите, които не са такива износители, те няма да получат почти нищо. Съответно държавите, които имат повече приходи от въвеждането на такава мярка, трябва да помогнат на държавите, които нямат приходи. Примерно, България трябва да помага на Гърция, на Германия, на Португалия…Т.е. ние, с нашите пари, от нашата енергетика, ще плащаме сметките на гърците за ток. Или на италианци, или на испанци…

seo blog7

На практика, единствените износители на електроенергия в ЕС в този момент, в тази ситуация, са България, Чехия, Словакия и донякъде Франция. Всички останали са вносители. Т.е., ние, тези четири държави, ще издържаме сметките на всички европейци. Още повече, че при нас, в България, този проблем е решен до много голяма степен. Ще ни вземат парите от тока, за да поддържаме стандарта на гърците. Не е честно“, обясни Куюмджиев в разговор с Милена Милотинова.

По повод предстоящите дебати по темата в ЕС Куюмджиев посочи: „България трябва да защити националния си интерес. Не трябва да допускаме ние да плащаме сметките на гърци, италианци, испанци.. Съгласен съм, че трябва да има солидарност, но не може да останем бедни и мизерни“.

Що се отнася до предложението на ЕК за облагане на свръхпечалбите на енергийните компании, от което ЕК очаква да се съберат 140 млрд. евро, които да бъдат разпределени към нуждаещите се в 27-те страни-членки, Куюмджиев коментира:

See also  Ръст на чуждестранните инвестиции с над 300% от началото на годината

„Няма такъв термин: свръхпечалба. Фармацевтичните компании не реализираха ли свръхпечалби по време на Ковид? Не реализират ли свръхпечалби и сега на гърба на нуждаещите се?“, попита риторично експертът.

Източник:

гръцки преводач Добрич