Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

“КРЗ Одесос” намалява дивидента до 3 лв. на акция

"КРЗ Одесос" намалява дивидента до 3 лв. на акция

Снимка: КРЗ Одесос АД

seo blog7

„Кораборемонтен завод Одесос“ АД (КРЗ Одесос) ще изплати брутен дивидент в размер на 3 лева на акция от печалбата за 2021 г.

Това се вижда от поканата и материалите за предстоящото общо събрание на акционерите в дружеството, публикувани на сайта x3news.com. Общото събрание се свиква на 12 май във Варна.

Общата сума на дивидента, който акционерите ще гласуват, възлиза на почти 1,8 млн. лева.

През миналата година “КРЗ Одесос” изплати на акционерите 7 лева на акция бруто от печалбата за 2020 г. Дружеството е изплатило най-голям дивидент през 2006 г. – 12,5 лева.

Дружеството приключва 2021 г. с печалба в размер на почти 4,9 млн. лева, като в сравнение с 2020 г., когато компанията реализира печалба в размер на почти 8 млн. лева, има спад от 38,44%.

КРЗ Одесос АД

гръцки преводач Добрич

Понижението на печалбата е заради силния ръст на разходите на компанията – с почти 19% до 50,239 млн. лева, докато приходите на компанията се увеличават с малко над 9% до 55,703 млн. лева.

Акционерите ще гласуват също така дали да преизберат членовете на съвета на директорите – Златко Костадинов Бакалов, Димитър Иванов Тодоров, Венцеслав Стоянов Евстатиев, Калин Недялков Панев и Иван Димитров Даскалов, за нов петгодишен мандат.

Предлага се също така акционерите да одобрят постоянно месечно възнаграждение в размер на 2500 лева за всеки от тях, както и да дадат право на ръководството да определи допълнително постоянно месечно възнаграждение на избраните изпълнителни директори в размер на 14 хил. лева месечно.

Акционерите ще решат и дали директорите на компанията да получават всички социални придобивки, заплащани на всички работници и служители на дружеството, като коледна и великденска заплата, ваучери за храна и други.

See also  Печалбата на "Ейч Ар Кепитъл" за полугодието се увеличава

На общото събрание акционерите ще гласуват и отчета на дружеството за 2021 г., както и доклада на ръководството за дейността.

В последната година акциите на “КРЗ Одесос” поевтиняват с 10%, като пазарната капитализация е малко под 58,1 млн. лева.

Източник: