Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Китай ще строи мащабен вятърен парк, способен да захрани Норвегия

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Мащабен офшорен вятърен парк ще бъде изграден в близост до китайския град Чаоджоу в провинция Гуандун, пише Bloomberg. Мощността надхвърля всички енергийни мощности на Норвегия – или 43,3 гигавата.

Очакванията са, че строителството на този парк ще започне преди 2025 година. Той ще бъде разположен в зона на между 75 и 185 километра от крайбрежието на града в Южнокитайско море. Мястото е уникално от географска гледна точка – според анализите вятърът духа между 3800 и 4300 часа годишно, или 43% и 49% от времето, което е необичайно висока норма.

Китайските власти не посочват цената на този проект. В началото на годината обаче в съседната провинция Фудзиен властите анонсираха инвестиция от 1 трлн. йени (138 млрд. долара) в проект за офшорен вятърен парк с мощност от 50 гигавата.

През 2021 година Китай добави рекордните 16,9 гигавата офшорни вятърни паркове. В момента страната е инсталирала най-голям брой офшорни вятърни турбини в световен мащаб. Това е едни от начините да бъде изпълнена задачата за въглеродна неутралност на китайската икономика до 2060 година.

До този момент президентът Си Дзинпин не се е отказал от амбицията си.

Източник:

See also  Законодателите в Шри Ланка започнаха процедура по избор на нов лидер