Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Кацаров: Подписах протоколно решение – Детската болница се слива с Правителствената

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е подписал в сряда протоколно решение за сливане на Детската болница с Правителствената болница.

С решението двете болници се сливат и ще имат едно ръководство и един Борд на директорите, а не два. Подписах протоколно решение, това не е заповед, уточни пред БНТ Кацаров.

seo blog7

Според здравния министър юридическата процедура по сливането ще отнеме между 6 и 8 месеца, като дотогава промени в работата на двете болници няма да има:

“Единствената разлика е, че ще имат едно ръководство. Властта се отказва от своята привилегия да има правителствена болница и отваря вратите и за болните деца”.  

Правителствената болница е една аномалия, един анахронизъм от времето на тоталитарната държава, но това е най-луксозно оборудваната сграда, коментира още Кацаров.

Той отбеляза, че децата са оставени в мизерни условия в Специализираната педиатрична болница “Проф. д-р Иван Митев”: “Стаите са по 4 кв. метра, няма санитарен възел, а е един на етаж, майките седят на табуретки, няма климатици”.

Здравният министър каза още, че ще се построи изцяло нов корпус на терена, който се намира в сърцевината на Южния парк, за да имаме една истинска Национална детска болница: “Строителството на новия корпус ще отнеме 5-6 години”.

По думите му ръководството на болница “Лозенец” ще си загуби работата като ръководител, но като лекари могат да продължат да работят. Според него ръководството заслужено ще бъде сменено, защото резултатите са изключително лоши.

гръцки преводач Добрич

На въпрос защо протестират медиците от правителствената болница Кацаров заяви, че те са поканени на среща и че информацията за сливането е предоставена погрешно. 

Източник:

See also  Заразените с COVID намаляват, смъртните случаи също