Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Калфин: Не трябва да гоним Елеонора Митрофанова

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен официално даде зелена светлина на българския План за възстановяване и устойчивост, по който страната ни има шанс да получи над 12 млрд. лв. еврофинансиране.

“Не трябва да гледаме на тези средства като поредните, които трябва да усвоим, а как да променим икономиката с тях”, заяви бившият външен министър Ивайло Калфин в “България сутрин”.

seo blog7

Още по темата

7 апр 2022 21:55

805

7 апр 2022 11:56

12

гръцки преводач Добрич

По думите му, Планът за за възстановяване и устойчивост ще спомогне българската икономика да стане по-модерна и по-зелена. Но са важни резултатите.

“Имаме 20 месеца, за да уговорим тези средства – до 2023 г. Ние толкова време само писахме Плана. Съвсем не е лесно, доста напрегната ще е работата на правителството, за да изпълни Плана”, отбеляза Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Бившият външен и социален министър бе категоричен, че не може да има връзка между Плана за възстановяване и отношенията с Република Северна Македония (РСМ).

“Не получаваме пари, за да сменяме националната си позиция. Натискът от страна на европейските институции е отдавна. И миналата година дойде у нас Фон дер Лайен, отношенията с РСМ бяха в задънена улица, а сегашното правителство има шанс да раздвижи нещата. Всички очаквания са да има движение и да не спорим с години Самуил чий цар е”, посочи Калфин и подчерта, че България има дългосрочен интерес РСМ да е част от ЕС.

Според него страната ни не трябва да гони руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

“Смисълът на посолството и посланиците е да тече някакъв диалог. Изгонвайки главата, отказваме всякакъв диалог и контакт. България няма да спечели от това нещо и не виждам защо трябва да прибягва до тази мярка”, коментира той.

See also  Суша, наводнения, горещини - реколтата от пшеница в света е застрашена

Източник: