Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Какво може да се случи ако рядко сменяте спирачната течност

Вече сме научени да сменяме маслото навреме и да не пестим от филтри, да извършваме поддръжка и не се колебаем периодично да се ходим до сервиза за диагностика. Проактивно винаги е по-евтино, отколкото постфактум. Всяка течност в колата обаче има свой собствен експлоатационен живот, където и да се налива. Но защо шофьорите винаги забравят за спирачната течност и как завършва такъв инфантилизъм, ви разказваме сега.

Ключът към дългия живот на всеки механизъм е неговата редовна и пълна поддръжка. Една и съща кола може да издържи години, а може и месеци, разликата е само в собственика и неговия подход към експлоатация и обслужване. Осъзнавайки, че средностатистическият българин няма да види нови автомобили в близко обозримо бъдеще, всички собственици на автомобили са загрижени за „довеждането“ на колите си в прилично състояние.

seo blog7

Добър пример е спирачната течност. Изглежда, че в ръководството, което никой не чете до повредата, пише, че се изисква смяна на всеки 30 000 км или две години. Но това не се прави от болшинството шофьори у нас, а всъщност е много важно.

Какво може да се случи ако рядко сменяте спирачната течност

Междувременно си струва да припомним, че спирачната течност е хигроскопична, тоест абсорбира вода. С течение на времето в нея се събира толкова много H2O, че в системата се появява най-обикновена пара, а поради прегряването, този „коктейл“ кипва. На първо място, такива процеси засягат спирачния педал: той става тежък, не е възможно да се натисне.

Изглежда това е достатъчна причина за незабавна смяна на спирачната течност. Достатъчно, но не последно. Влагата в системата причинява корозия. И къде мислите са появява тя първо? Точно така, в буталата на спирачния апарат. Един ден те просто се задръстват, превръщайки целия механизъм в “недвижим имот”.

See also  Instagram ще използва изкуствен интелект, за да познае възрастта ви

В този момент собственикът на колата разбира, че има проблем със спирачките, ругае реагентите, по навик купува спирачни апарати и отива в сервиза. Вече там, на подемника, се оказва, че всичко е наред с водачите на спирачките. Но буталото и цилиндърът са покрити с ръжда и се нуждаят от ремонтен комплект.

гръцки преводач Добрич
Какво може да се случи ако рядко сменяте спирачната течност

Всичко това можеше лесно да бъде избегнато, ако собственикът на колата беше сменил спирачната течност навреме или по-добре по-рано. Превантивно, така да се каже. В края на краищата т.нар. превантивни ремонти винаги струват няколко пъти по-евтино, отколкото при настъпване на събитие – пълна повреда на една или друга единица.

Но такава финансова и автомобилна грамотност все не е присъща на родния автомобилист, но и това не е най-важното. Основното е, че спирачката може да откаже в най-наподходящия момент, който да завърши с инцидент с фатален край. И това само защото не сте сменили спирачната течност навреме – според препоръките на производителя.

Поставете оценка:

4.2

Оценка 4.2 от 12 гласа.

Източник: