Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Израел: Няма особена полза от четвърта доза ваксина при Омикрон

Изследване в Израел показа, че защитата от варианта Омикрон почти не се влияе от четвърта доза ваксина срещу COVID-19, съобщи ДПА.

След четвъртата доза антителата на здравните работници, участвали в изследването, са се върнали към нива като след третата инжекция. Случаите на зараза пак са били чести.

Разболелите се медици са имали предимно леки симптоми, но вирусният товар при повечето е бил висок и те са били потенциално заразни. Данните показват, че четвъртата доза не повишава имунитета, а само го връща към най-високите нива.

В заключение авторите казват, че “ниската ефикасност за предотвратяване на заразяване с лек или асимтоматичен Омикрон и потенциалът на заразилите се да предават инфекцията показват, че е необходимо спешно разработване на ваксини от следващо поколение.”

“Тези данни от Израел са по-скоро срещу четвърта доза за всички”, написа германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах в Туитър.

За по-възрастните и уязвими хора обаче четвъртата доза ще е по-скоро полезна заради предполагаемия ефект срещу тежки симптоми и смърт, изтъкват авторите.

За изследването група от около 150 души са получили четвърта доза ваксина на “Пфайзер”/”Бионтех”, а друга група от около 120 участници са получили ваксината на “Модерна”. Показателите са сравнени с контролни групи от хора с три дози.

Резултатите от изследването още не са рецензирани.

Източник:

See also  Ето кои лаборатории ще работят с безплатни антигенни тестове