Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Искрен Иванов: Ако бъде притисната, Русия може да използва ядрени оръжия в Украйна

Ако Русия бъде притисната до стената, тя може да използва стратегически ядрени оръжия на територията на Украйна. Това мнение изрази в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Искрен Иванов, политолог, експерт по международна сигурност и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

Още по темата

seo blog7

Санкциите, наложени от Запада, “рано или късно ще фалират Русия. Въпросът е накъде ще се тръгне оттам нататък, защото ядрената сила ще продължи да бъде основен сдържащ фактор след приключването на войната. Каквито и санкции да се налагат на Русия, водещ фактор ще бъде това да не се предизвика ядрена война”, коментира той.

Искрен Иванов предупреди, че използването на оръжия за масово унищожаване от страна на Кремъл е геополитическа реалност. “Това може да се случи. Не смятам, че Русия би рискувала това да бъде пълномащабна ядрена война и да удари директно ядрения щит на НАТО, но смятам, че е напълно възможно Русия да проведе ограничена ядрена война със стратегически ядрени оръжия на територията на Украйна”, смята експертът по международна сигурност.

Според него тази стъпка на Москва е заради желанието да покаже престиж. „Когато дадена държава бъде подложена на една такава атака, това го знаем от Втората световна война, на нея не ѝ остава нищо друго, освен да капитулира“, посочи Иванов.

Прогнозата на политолога е, че дори и конвенционалните бойни действия да приключат, ще последва партизанска война в Украйна и тя може да се превърне в “Афганистан за Русия”.

Искрен Иванов смята, че евентуален фалит на Русия няма да засегне значително Европа, тъй като тя вече прави крачки, за да се еманципира от руската енергийна зависимост.

гръцки преводач Добрич

Още по темата

See also  ЕС отделя бюджет от 1,5 млрд. евро за хуманитарна помощ през 2022 г.

“В момента САЩ доставя втечнен газ на Европа и в наш интерес, в интерес на европейците, е наистина зависимостта да приключи. Представете си как би изглеждала една Европа, която хем иска да направи свои въоръжени сили и да е в сътрудничество със Съединените щати, хем е в икономическа зависимост от руско-китайския блок. Такава игра не може да има в един двуполюсен свят. Както е доказала Студената война, ние трябва ясно да си отстояваме позицията”, коментира експертът по международна сигурност.

Трябваше ли форматът на НАТО за страните от Югоизточна Европа в София да е с по-широка представителност? Как се тълкува изказването на американския президент Джо Байдън в Полша? Възможни ли са преговори с Москва към настоящия момент? На какви компромиси е готов Киев? Защо най-подходящата държава, която може да играе ролята на медиатор при преговори, е Израел? Достатъчен ли е Китай, за да даде икономическа стабилност на Русия?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “Светът е бизнес” може да гледате тук.
 

Източник: