Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Инфлация, ток, горива – бизнесът трябва да е държавен приоритет

Българският бизнес е в изключително сериозно положение след пандемия и по време на военния конфликт в Украйна.

Според позиция, в която се обединяват Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ), дневният ред на правителството и парламента сериозно се разминава с техните пролеми, от което зависи оцеляването им.

seo blog7

Още по темата

4 апр 2022 09:00

219

1 апр 2022 14:06

20

гръцки преводач Добрич

“Свидетели сме на чутовна инфлация. Ужасяващи цени на ток, газ, горива. Галопиращи цени на всичко. Липса на каквато и да е предвидимост по отношение дори на утрешния ден”, се казва в  тяхната позицията, като те обясняват, че това трябва да се превърне в основен приоритет за държавата.

“Ние ясно съзнаваме, че на километри от границите ни се води война и изразяваме своята съпричастност към всички, засегнати от нея, без значение от националността им. Съгласни сме, че те трябва да получат подкрепа и много наши членове се включват с такава според възможностите си. Но недоумяваме защо на произвола на съдбата са оставени хиляди български предприемачи и стотици хиляди техни служители.

Наясно сме, че кризите, ударили човечеството са глобални, но с очите си виждаме как българското правителство и парламент не правят абсолютно НИЩО за поне частичното им овладяване у нас. И виждаме как в останалата част от Европа това не е така. Тече единствено разправия да тръгне ли на някъде българското оръжие, кой кого да надцака за някой важен пост или в чий политически интерес да се извърши т.нар. съдебна реформа”, посочват в позицията си от двете организации.

See also  "България Еър" с промоционални цени в бизнес класа през август и септември

“Оборотите ни спадат драстично и често работим дори на загуба, но не можем да си позволим цените в заведенията ни да се вдигат с темпото, с което растат тези в магазините и на борсата, защото покупателната способност на клиентите ни намалява от час на час.

Служителите ни, които също са част от икономиката, настояват за повишение на заплатите, защото не издържат на инфлационното темпо. И са прави!

Разходите ни са по три, приходите ни – на минус! И това важи не само за нашия сектор, а за почти целия български бизнес.

Настояваме държавата да влезе във функцията си и да направи всичко възможно за овладяване на кризите и адекватна подкрепа за най-засегнатите от тях. А не да ни преследва като престъпници и да изменя правилата в движение, за да попълва финансовите си дупки с връщането на вече получената от бизнеса подкрепа.

Постепенно изчезнаха всички икономически мерки с мотива, че вече COVID-19 няма. За спасение от новите кризи не се говори. Имитират се компенсации за тока, които са крайно недостатъчни и въпреки които сметките ни са минимум два пъти по-високи в сравнение с миналогодишните”, алармират ресторантьорите и собствениците на заведения.

В заключение БАЗ и СЗБ призовават управляващите да се вземат в ръце и да работят за България и гражданите ѝ. “От нашето оцеляване, зависи и вашето”, казват те.

Източник: