Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Инфлационните страхове отново завладяха Wall Street, стимулирайки разпродажбите

Инфлационните страхове отново завладяха Wall Street, стимулирайки разпродажбите

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси отчетоха понижение, докато инвеститорите на Wall Street продължават да наблюдават внимателно движението на инфлацията и сигналите на Федералния резерв за покачване на основните лихви, съобщава CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average се понижи с 315,24 пункта, или с 0,90%, до ниво от 34 713,41 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа спад от 1,11% до 4482,55 пункта. Това е първият спад на индекса под границата от 4500 пункта от октомври 2021 г.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете понижение от 1,3% до 14 154,02 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на новите данни за безработицата в САЩ. Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ неочаквано е нараснал през миналата седмица, достигайки четиримесечен връх. Подадените за пръв път заявления в седмицата до 15 януари са били 286 хил. броя, което е значително над прогнозирания от Dow Jones ръст от 225 хил. броя. За сравнение, предходната седмица увеличението е било в размер на 231 хил. броя.

Повишението е най-високото, считано от седмицата от 16 октомври 2021 г. и отбелязва обръщане на тенденцията, след като само преди няколко седмици броят на молбите достигна 52-годишно дъно.

Книжата на Peloton поевтиняха с 20% на фона на новините, че компанията временно спира производството на фитнес уреди, тъй като потребителското търсене намалява.

Технологичните акции, като Zoom Video и Tesla, предоставиха положителен импулс през по-голяма част от деня. Въпреки това много от тях изгубиха инерция и приключиха сесията в зоната на корекцията.

Акциите поевтиняха, тъй като доходността по държавните облигации остана повишена, докато Федералният резерв се готви да затегне паричната си политика. Централната банка заседава следващата седмица. В същото време пазарите се настройват за четири увеличения на основните лихви през тази година с по 0,25 процентни пункта.

See also  Москва с директен шантаж - премахнете санкциите, или "Северен поток" остава затворен

Доходността по 2-годишните държавни ценни книжа достигна 1,04%, докато тази по 10-годишните облигации се понижи до 1,816%.

„Инвеститорите трябва да са наясно, че 2022 г. вероятно ще бъде много по-трудна“, коментира Райън Детрик от LPL Financial.

Доларовият индекс записа ръст от 0,31% до 95,81 пункта.

На петролните пазари цената на Брент се понижи с 6 цента до 88,38 долара за барел, докато тази на американския сорт WTI отчете същия спад до 86,90 долара за барел.

Златото от друга страна запази ниво от 1842,60 долара за тройунция.

Източник: