Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Хлебари и млекопроизводители искат 9% ДДС на храните, а не 20%

„Нормално е хранителните стоки в Германия да са по-евтини, тъй като там ДДС е 13,5% по-ниско, а енергийните разходи тук и там са изравнени, като разходите са по-евтини на единица продукция мляко в Германия“, коментира млекопреработвателят Димитър Зоров пред bTV.

„В България производителите и преработвателите на млечни продукти са силно социално насочени, в чистия смисъл – „донори“, казва Зоров.

seo blog7

Още по темата

4 фев 2022 20:22

19

3 фев 2022 07:50

68

гръцки преводач Добрич

„Между България и Германия има различна производителност на труда. При нас говорим за изключително ниска производителност на труда. Нормата за печалба в бързооборотните стоки наближава 0%. Бизнесът в България се декапитализира в резултат на завишени енергийни разходи, завишени транспортни разходи, завишени разходи на суровините. В бизнеса не остава ресурс, който да обезпечи и да заплати достойно, в повечето случаи, човешкия труд”, каза Мариана Кукушева, председател на Националния съюз на хлебарите и сладкарите.
Според нея ниската производителност не се дължи на това, че хората са мързеливи, , но производства не отговарят на съвременните изисквания.

Зоров отбеляза, че е щастие ако бизнесът му излезе на нула, тъй като през декември е бил на загуба от 120 000 лв. Себестойността на продукцията му е скочила с 58%, а той е договорил с веригите повишение на цената на неговите продукти с 15%.

По думите му в неговия сектор са готови да излязат на протест заради ситуацията в момента.

И Зоров, и Кушева са категорични, че техните сектори имат нужда от спешна държавна помощ.

Единият вариант е именно през намаляване на ДДС за храните на 9%. ЕС даде право всяка държава суверенно да реши как да процедира с този данък, коментира Зоров.

See also  Безплатна ски почивка за децата до 16 години по време на ваканцията

Полша и Чехия са се възползвали от това, но не и България, допълни Кукушева.

Председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите заяви, че не може да коментира цените в търговските вериги, но „знаейки доставните цени, прави ни впечатление като потребители, че са високи“.

Източник: