Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Големите ИТ компании съкращават позиции и хиляди служители

Компаниите не просто съкращават хиляди работни места – те съкращават позиции

И ако програмистите не са в безопасност, кой е?

sakrashtenie-na-personal

Компании, сред които Meta, Microsoft и Amazon, съкратиха хиляди работни места през последните месеци. Според някои оценки повече от 250 000 работници в света на технологиите са били уволнени от началото на 2022 г.

„Честито, ти си съкратен“: 5 истории на освободени служители в IT компании

Но каква е причината това да се случва?

Според Gismodo тези хора не са просто временно съкратени с идеята, че след известно време ще бъдат наети отново. Последните данни от Indeed показват повече от 50% спад в обявите за работа за разработка на софтуер в сравнение с преди година.

Благодарение на възхода на AI, много от тези работни места може да бъдат окончателно загубени, дори когато тези компании се върнат към нов период на растеж.

“Нищо лично, просто бизнес”: Тренд ли са съкращенията по имейл
biznesa-uvolniava-sluzhiteli

В неотдавнашно съобщение анализаторите на Morgan Stanley казват:

Видяхме намаляване на броя на служителите в целия технологичен пейзаж. Но част от това (по-специално Meta, Microsoft и Amazon) е контрамярка срещу над средните нива на наемане през ’21/’22. Гледайки напред, ние сме най-фокусирани върху това как компаниите планират бъдещ растеж на наемането. Нивата на бъдещо наемане вероятно трябва да бъдат по-малки и по-целенасочени поради бързо възникващите двигатели на производителността на AI.

Прочетете още: Как ASML се превърна в най-ценната технологична компания в Европа?

Бележката на Morgan Stanley се позовава на потенциала на инструментите за писане на код, подпомагани от изкуствен интелект, за да направят инженерите по-продуктивни, цитирайки изпълнителния директор на Microsoft, който каза, че използването на GitHub Copilot повишава производителността с 55%.
Изкуствен интелект помага на вашата компания да реши дали да ви съкрати
Той знае дори кога ще напуснете работа

See also  Приходите от нощувки със сериозен ръст от 61% за година

С други думи, загубените работни места или няма да се върнат никога, или ще се върнат много по-бавно. В бъдеще някои работни места в областта на технологиите може дори да не съществуват.

Междувременно Meta имаше широко замразяване на наемането през последните шест месеца. Главният финансов директор Сюзън Ли каза по време на разговор за печалбите тази седмица, че докато компанията очаква да започне да наема отново, след като приключи съкращенията си през април и май, „дългосрочният фокус е върху ефективността“.

Прочетете още: Google стартира свой AI наречен Bard, съперник на ChatGPT

През последните седмици, зад затворени врати, чух много програмисти да признават за нарастващо безпокойство от внезапното навлизане на AI. Тези, които се занимават с автоматизиране, се страхуват, че скоро сами ще бъдат автоматизирани.
Източник