Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Гърция взе облака на Google, ние се занимаваме с Nexo и Ружа

Днес прокуратурата повдигна обвинение на четирима души по казуса “Nexo”, а разследването предизвика интерес и извън границите на страната.

Случаят коментира и финансистът Левон Хампарцумян.

seo blog7

“Много е вероятно цялата тази акция да бъде провокирана от въпроси, които чужди разследващи органи са задали, защото Nexo са оперирали тук, но са предлагали услугите си и продуктите си извън България. Причинно-следствените връзки са сложна работа, но така или иначе имаме Гърция, която не е най-голямата IT сила в региона, но взе облака на Microsoft, взе облака на Google. Ние тук се състезаваме между Ружа Игнатова и Nexo, каза банкерът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му не бива да обвиняваме държавата.

“Това са хора, които са поели отговорността да правят бели. Тези милиарди изглеждат страшно много за няколко години, но ако ги вземете спрямо обема на финансови трансакции в света, те са една малка прашинка. Не бих изключил цялата операция да е започнала с по-скромни цели. Тези хора, които са го направили това, включително “Хелп карма”, това са локални неща. Изведнъж стигаме до глобална операция”, допълни Хампарцумян.

Според него дефиницията “валута” за криптоактивите е грешна.

“Това не е валута, това са високо рискови криптоактиви, които някои хора предпочитат да наричат криптовалути. Започнаха да подготвят регулации, които да вкарат ред в тези неща, но ще изисква време. Традиционните институции – банки, система SWIFT, самите те се променят през последните години”, подчерта той.

И припомни, че последните години се чуваха думи как банките умират.

гръцки преводач Добрич

“Същевременно банковите продукти също се промениха към по-модерни – 24/7 да имаш достъп до финансовите си средства. Това е един динамичен процес, в който по естествен начин привлича и хора с нечисти намерения”, добави Левон Хампарцумян.

See also  Млади висшисти започват първа работа в администрацията

Според него при замесените в Nexo става въпрос за алчност и неособена интелигентност.

“Да кажем, че са били в добросъвестно заблуждение, докато не се докаже противното. Има редица регулативни проблеми при въвеждането на криптотехнологиите за разплащане. Надали за разплащането ще се случи в близко бъдеще, но блокчейнът ще бъде една блестяща технология, която би могла да замести нотариусите, или да им помогне със сделките и различните договори”, коментира финансистът.

Той смята, че най-големите щети са репутационни.

Източник: