Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Финансов анализатор: Нужна е актуализация на бюджета наесен

Финансов анализатор: Нужна е актуализация на бюджета наесен

Идва ли време на тежка и продължителна рецесия?

“В момента не можем да посочим конкретни инструменти, които може да облекчат поскъпването, по-скоро можем да посочим такива, които видяхме, че не работят и само влошават ситуацията. Не сработиха редица мерки. Много от тях поради факта, че бяха добре замислени, но бавно изпълнени. В една кризисна ситуация бързината е много важна”, обърна внимание финансовият анализатор Преслав Райков в “Денят ON AIR”.

seo blog7

Според него не сработва отстъпката за горивата от 25 стотинки, а таргетираните политики можеха да бъдат насочени към облекчаване на транспортните системи в редица градове. Той обясни, че ценовото покачване може да се пребори чрез таргетирани политики към конкурентоспособната индустрия, за да може бизнесът да планира до 6 месеца напред. Финансовият анализатор добави, че конкурентоспособността на европейските предприятия ще намалее драстично спрямо САЩ и Азия.

“Побеждаването на инфлацията може да стане с повече работа, повече производство, повече експорт на икономиката. Рискуваме политическите протести да станат чисто икономически заради това, че хората могат да загубят работата си”, коментира Райков пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че през август – септември темпът на нарастване на инфлацията ще се задържи около 1%, но може би към края на годината ще сме близо до 20%. По думите му трябва да се обърне внимание на бизнеса, който поддържа работни места и произвежда. Финансовият анализатор смята, че бюджетът ще трябва да се актуализира още един път есента.

 

Източник:

гръцки преводач Добрич

See also  Алибегов: Отдъхнахме си с ДДС от 9%