Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Финансист: Бюджетът е грешен като посока и политика

11 млрд. дефицит за догодина – да затягаме ли коланите?

“Бюджетът е грешен политически. Фактът, че има дефицит за следващата година, който е изненадващо висок, е второстепенен фактор. По-важното е, че е сгрешена посоката и политиката. Дефицитът е вследствие на това, че някои хора не знаят какво правят или много добре знаят, но играят собствената си игра. Възползваха се от това, че бюджетът беше консервативен и в него има резерви. Чисто политически се заиграха с избирателите, опитвайки се да правят социална политика”, заяви финансистът Любомир Дацов в студиото на “Опорни хора”.

seo blog7

По думите му за изминалата година има увеличение на заплатите за някои ведомства в рамките на 200%, а на други има само 20%.

“Не сме минали разходите за тази година, които бяха обявени. Асен Василев постави под съмнение влизането в еврозоната. Той игра с това, че тази година имаше дерогация на фискалните правила, тоест той не беше длъжен да спазва правилата. От догодина фискалните правила ще имат тежест и не може да има дефицит повече от 3%”, посочи финансистът пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че партиите трябва да бъдат така добри да адресират този съществен проблем.

“Това, което чувам от политическите лидери, е, че все едно тези хора не живеят в България. Една от причините да има по-висока инфлация е затова, че ние планираме дефицити и надуваме доходите”, допълни Дацов.

И заключи, че България влиза в процедура, която ще трябва да се приложат структурни промени, които да върнат бюджета към балансирана ситуация.

гръцки преводач Добрич

Източник:

See also  Без септични ями, новото строителство с пречиствателни станции