Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

“ФеърПлей Пропъртис” излиза на печалба през първото тримесечие

"ФеърПлей Пропъртис" излиза на печалба през първото тримесечие

Снимка: ФеърПлей Пропъртис

„ФеърПлей Пропъртис“ АДСИЦ излиза на печалба през първото тримесечие на годината заради силен ръст на приходите в сравнение с първото тримесечие на 2021 г. Това се вижда от тримесечния индивидуален отчет на дружеството, публикуван на сайта x3news.com.

Дружеството обаче признава, че резервациите за летния сезон намаляват силно заради войната и невъзможността на руски туристи и собственици на апартаменти да пътуват до България. Предстои да се види как това ще засегне резултатите на компанията през второто и третото тримесечие, които са най-активни за туризма.

Предстои също така Европейският съюз (ЕС) да гласува нов пакет санкции, в който се предвижда забрана руски граждани да купуват недвижимо имущество на територията на блока. Това ще има сериозно отражение върху целия сектор на ваканционните жилища и туризма, където рускоговорящите клиенти са ключова група купувачи.

Приходите от дейността на компанията към края на март възлизат на 2,075 млн. лева в сравнение с 1,673 млн. лева година по-рано, като нарастват с 24% на годишна база. Увеличението се определя от приходите от услуги, които нарастват до почти 1,5 млн. лева при само 41 хил. лева година по-рано.

„ФеърПлей“ успява да намали разходите и към края на март те възлизат на 1,313 млн. лева в сравнение с 1,985 млн. лева към края на март 2021 г., което представлява спад от почти 34%.

Понижението се определя основно от спада на балансовата стойност на продадените активи до 541 хил. лева от 1,688 млн. лева година по-рано.

Така компанията отчита печалба в размер на 762 хил. лева към края на март при загуба от 312 хил. лева към края на март 2021 г.

See also  Цената на земята в сделките на "Елана Агрокредит" достигна 1869 лв. на декар

Дружеството увеличава активите си до почти 97,9 млн. лева от 89,6 млн. лева година по-рано, или с малко над 9% за година. Увеличението идва от балансовата стойност на инвестиционните имоти, която достига малко над 63 млн. лева към края на март от 51,4 млн. лева година по-рано, след като дружеството придоби две офис сгради в София.

В последната година акциите на „ФеърПлей Пропъртис“ поскъпват с 62,5%, като пазарната капитализация е почти 32 млн. лева. В последния месец обаче, със засилването на интензивността на бойните действия в Украйна, цената на книжата обръща тренда и пада с над 5%.

Източник: