Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Европа въведе автоматично ограничаване на скоростта за всички коли

Всеки представен автомобил след 6 юли тази година трябва да разполага със системата ISA, която автоматично адаптира скоростта на автомобила според ограниченията и местата на които той се намира. Това правило влезе в сила през изминаващата седмица, след като Европейският съюз прие тази мярка с цел намаляване на катастрофите и подобряване на безопасността по пътищата.

Към момента правилото се прилага само за автомобилите, които са представени след месец юли тази година в Европа, но от юли 2024 година, мярката ще се прилага за всички нови автомобили продадени на територията на Европейския съюз, независимо кога той е произведен или пуснат на пазара.

seo blog7

Властите дават възможност на производителите да избират между четири различни варианта на системата. Колата може да уведомява водача чрез звуков сигнал при превишаване на скоростта, чрез вибрации във волана, чрез леко връщане на педала на газта или чрез „блокиране“ на педала на газта, не позволявайки ускорение.

Въпреки, че системата е задължителна, водачът ще има възможност да я изключва по всяко време, но тя ще се включва обратно при повторно запалване на автомобила. Системата работи чрез камерите за разпознаване на пътните знаци или чрез GPS сигнали, които да указват максимално допустимата скорост в дадени региони.

Поставете оценка:

2.9

гръцки преводач Добрич
Оценка 2.9 от 47 гласа.

Източник:

See also  Заради този аксесоар в колата рискувате да загубите връзка с реалността