Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Евгений Михайлов за записа “„Най-добре е танковете да дойдат”

В навечерието на Рождество Христово продължаваме разказа на кинорежисьора Евгений Михайлов, започнат миналата седмица. Преди 33 години той запечатва на камерата си първите стъпки на българската демокрация. Улиците са изпълнени с хора, които вярват, че светът е поел по нова посока. Че оковите на тоталитарния режим са разкъсани. И можем всички да полетим. Продължението на историята в „Белези от свободата“ започва сега.

На 14 декември 1989 година, хиляди българи се събират пред сградата на Народното събрание, за да искат отмяната на член първи от Конституцията. Текстът определя ръководната роля на Българската комунистическа партия при управлението на страната. Петър Младенов, който е свалил Тодор Живков от власт едва месец по-рано е вбесен от освиркванията, на които е подложен. На метри от него е Евгений Михайлов, който запечатва на своята камера думите на Петър Младенов: „Най-добре е танковете да дойдат”. Записът предизвиква огромен скандал.

seo blog7

Тогавашният военен министър ген. Добри Джуров е наредил на ген. Атанас Семерджиев (началник на Генералния щаб тогава) Танковата бригада да е в повишена бойна готовност и при второ нареждане танковете да тръгнат към София от Горна баня. Ген. Семерджиев е отказал да изпълни тази заповед, защото се е страхувал да не нагнети напрежението.

Дотам е стигнало, че генерал Кацамунски си е подал оставката, защото е отказал да образува производство срещу неизвестен извършител – записът „… да дойдат танковете” е автентичен. Не съм сигурен дали този запис, излъчването му и последствията от излъчването не помогнаха до някъде те да оглавят и СДС.

Поставете оценка:

1.8

Оценка 1.8 от 12 гласа.

Източник:

гръцки преводач Добрич

See also  2.7 млрд лева по плана за възстановяване и устойчивост идват от Брюксел до дни