Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Ето с какво ще приемаме интернет от космоса и колко струва услугата

SpaceX получи одобрение от регулатора на Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) за производство и разпространение на второто поколение оборудване за приемане на сателитен интернет на Starlink. Обновената антена е по-компактна и се промени от кръгла в правоъгълна. Оборудването е по-леко, а цената беше намалена наполовина.

Ще припомним, че проектът Starlink е предназначен да излъчва интернет до всяка точка на Земята с помощта на 12 000 спътника от ниска околоземна орбита. На първо място, проектът има за цел да осигури интернет зона със слаба или никаква интернет инфраструктура. Starlink се разработва от 2014 г. и премина в отворена бета версия през октомври 2020 година.

seo blog7
Ето с какво ще приемаме интернет от космоса и колко струва услугата

Второто поколение оборудване за приемане на Интернет Starlink представлява правоъгълна антена с размери 50×30 cm (първото поколение бе кръгла антена с диаметър 55 cm). В резултат на преоформянето и оразмеряването на чинията Starlink теглото ѝ се намали от 7,2 кг (за оригинално оборудване) на 4,2 кг (за актуализирания приемник на сигнал).


Ето с какво ще приемаме интернет от космоса и колко струва услугата

Освен това в новия комплект ще липсва кабелът Cat5e, а PoE кабелът, който може да се отдели в двата края, е скъсен до 23 метра. Захранващият кабел също става по-къс (1,8 метра). Актуализираният комплект включва двулентов 802.11ac Wi-Fi рутер с поддръжка на MU-MIMO 3 × 3. Оборудването е защитено от прах и вода в съответствие със стандарта IP54. Между другото рутерът няма Ethernet конектор и, ако е необходим, ще трябва да закупите специален адаптер отделно.

Ръководството за потребителя съдържа пет стандартни метода за закрепване на оборудването Starlink, включително 1,2 метра висок стандартен стълб, който може просто да бъде забит в земята. Намаляването на цената на комплект оборудване наполовина по никакъв начин няма да повлияе на цената на дребно на антената и за потребителите тя ще остане 500 долара, а абонаментната такса – 99 долара.

See also  Вече има втори iPhone с USB Type-C порт

Източник:

гръцки преводач Добрич