Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

ЕС препоръча бустерна доза ваксина за хората над 40 г.

Гражданите на ЕС над 40-годишна възраст трябва спешно да получат подсилваща доза ваксина против ковид, заяви на пресконференция днес Андреа Хорват от Европейския център за предотвратяване и овладяване на заболяванията, цитирана от БТА.

seo blog7

Тя добави, че по-нататък допълнителни дози трябва да се предвидят за всички пълнолетни европейци. По нейните думи наблюдаваното днес повишение в броя на новозаразените се дължи на изтичането на действието на вече поставените ваксини.

Досега в ЕС са ваксинирани 81 на сто от пълнолетните (65 на сто от населението), но за да има обществото достатъчна защита срещу новата болест, е необходимо имунизацията да обхване над 80 на сто от цялото население, поясни Хорват. По нейните думи, ако не се приложат допълнителни ограничения, броят на новозаразените ще бъде още по-тревожен през декември-януари.

Марко Кавалери, представител на Европейската агенция по лекарствата, добави, че допълнителни дози трябва да се поставят най-напред на ваксинираните преди повече от шест месеца. Той посочи, че първо трябва да бъдат реимунизирани по-възрастните хора.

Източник:

See also  Средната цена на новите оферти за антигенни тестове е с 30% по-ниска