Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Емитентите на пазар BEAM вече ще могат да набират до 8 млн. евро капитал

Емитентите на пазар BEAM вече ще могат да набират до 8 млн. евро капитал

Снимка: архив Ройтерс

seo blog7

Прагът на максималната сума, която емитентите на Българската фондова борса (БФБ) могат да наберат от пазара BEAM, се повишава на левовата равностойност на 8 млн. евро от 3 млн. евро. Това стана, след като днес Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Пазарът за растеж на малки и средни предприятия BEAM е специален пазар, организиран от БФБ, на който малките и средни предприятия набират капитал при облекчени условия в сравнение с регулиран пазар. Пазарът е привлекателен за малки акционери, тъй като пенсионните фондове, които са сред големите институционални инвеститори, не могат да инвестират в дружества, търгувани на BEAM, освен ако тези компании не се прехвърлят на основен пазар. Това също може да се случи при облекчени условия.

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри организирането на този пазар през 2018 г. Първата компания, която се листна на BEAM, е „Биодит“, която през 2019 г. получи отказ от КФН за листване на основен пазар. Дружеството се листна в началото на 2021 г.

Пред миналата година седем компании дебютираха на BEAM пазара на БФБ – „Биодит“, „Син Карс Индъстри“, „ИмПулс I“, „Инфинити Капитал“, „Смарт органик“, „Дронамикс Кепитъл“, „Ейч Ар Кепитъл“. Те набраха над 23,4 млн. лева от инвеститори.

Тази година на БФБ дебютира „Уебит Инвестмънт Нетуърк“. Компанията наскоро привлече максималната възможна сума от инвеститори.

гръцки преводач Добрич

Очаква се борсовият дебют на пазар BEAM и на компанията за производство на облекла от Благоевград Fashion Supply, както и компанията за защита на пчелите “Истински мед”.

See also  Л. Леков: Инфлацията оплете индивидуалните инвеститори през 2022 г., а сега ги дебне рецесия

С една от промените се предлага Комисията за финансов надзор да бъде определена за единен компетентен орган по лицензирането и надзора на доставчиците на услуги за колективно финансиране. Това ще е възможно с изключение на случаите, в които кредитна институция желае да получи такъв лиценз, тъй като банките могат да извършват само дейности, включени в обхвата на лиценза им за кредитна институция, който се издава от Българската народна банка, обяснява се в мотивите към законопроекта.

Вносителите отбелязват, че в тази част законопроектът е съгласуван и с Европейската централна банка.

Източник: