Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

ЕМА може да одобри ваксина срещу Омикрон до 3-4 месеца

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) може да одобри ваксина срещу новия вариант на COVID-19 до “3-4 месеца”, заяви изпълнителният директор на Агенцията Емер Кук пред Европейския парламент. 

Кук увери евродепутатите, че ЕМА е готова да се справи с настоящите предизвикателства, породени от пандемията. Съществуващите ваксини остават ефективни, като проучванията показват, че бустерните дози осигуряват удължен имунитет, добави тя. По думите на Кук Агенцията вече разполага с насоки за производителите, които планират да модифицират ваксините, за да се справят с вариантите.

seo blog7

ЕМА има и правна рамка за по-бързо разрешаване на адаптирани ваксини, което би гарантирало, че те ще бъдат одобрени в рамките на 3-4 месеца. 

Наскоро Европейската агенция по лекарствата препоръча поставянето на бустерна доза от двете базирани на иРНК ваксини срещу COVID-19 – на Модерна и Пфайзер/Бионтех, да се поставят на хора със силно отслабена имунна система, както и на всички над 18 години, допълни Емер Кук. 

Относно клиничните изпитвания изпълнителният директор на ЕМА заяви, че Агенцията се ангажира да бъде “прозрачна при публикуването на данни”.

По-рано днес шефът на Модерна обяви, че срещу новия вариант на COVID-19 Омикрон ще трябва нова ваксина. В понеделник от Бионтех обявиха, че вече работят за ваксина срещу Омикрон. Компанията “Джонсън и Джонсън” също разкри, че оценяват ефективността на своята ваксина срещу новия вариант на коронавируса. 

Източник:

гръцки преводач Добрич

See also  2485 са новите COVID случаи. Починалите са 81, 95% от тях не са ваксинирани.