Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Експерт: Унгарци и сърби не гласуваха за Путин, но ще получат топли връзки с Кремъл

Избирателите в Унгария и Сърбия търсеха сигурност и стабилност в условията на криза и война, което само подпомогна убедителните победи на досегашните управляващи Виктор Орбан и Александър Вучич. И двете страни поддържат по-сериозни контакти с Русия и имат по-различно отношение спрямо войната, отколкото останалата част от Европа, особено по въпроса за налагането на санкции и техния ефект. Това коментира в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, директор на Институт по икономика и международни отношения и бивш зам.-външен министър.

Още по темата

seo blog7

“Избирателите не гласуваха за Путин, а за Орбан и Вучич. Гласуваха национално, а не проруско, което обаче в рамките на националните политики, които провеждат и Орбан, и Вучич, означава едни достатъчно позитивни връзки с Русия”, посочи анализаторът.

Кючуков напомни, че и двете страни осъдиха инвазията в Украйна и подкрепиха резолюцията на ООН, осъждаща войната.

Според него в Унгария Орбан заложи на националните приоритети и се възползва от страховете на гражданите, за да спечели техните гласове, и трудно може да се очаква промяна на политиката му отношение на войната, санкциите, Русия и ЕС. „Противопоставянето му с Брюксел вероятно ще продължи по въпроси за върховенството на закона, корупцията, ограничения на човешките права“, очаква експертът.

Що се отнася до Сърбия, Любомир Кючуков смята, че Вучич няма основание да променя политиката си на балансиране между стремежа на страната за членство в ЕС и добрите отношения с Русия, особено като се има предвид водещата тенденция в Европа да се даде тласък на преговорния процес за страните от Западните Балкани.

See also  Как Ердоган може да загуби основния си електорат?

По отношение на войната и преговорите между Русия и Украйна Кючуков е на мнение, че Киев и Москва разчитат да спечелят по-добра преговорна позиция в хода на военните действия. Той обърна внимание, че сключването на примирие не е извадено пред скоби в рамките на преговорите и докато не се решат всички въпроси, не е ясен изходът за спиране на военните действия.

гръцки преводач Добрич

Какви са изводите за Европа след изборите в Сърбия и Унгария? Ще постигнат ли целите си руските войски в Южна Украйна? Отказва ли се Украйна от участие във военни блокове, за да постигне по-бързо примирие? Ще спрат ли войната новите санкции срещу Москва?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “Бизнес старт” може да намерите тук.
 

Източник: