Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

ЕК маркира първи идеи за намеса на пазара на електроенергия

Операторите на вятърни, слънчеви, въглищни и ядрени електроцентрали ще трябва да прехвърлят на държавата парите, спечелени над дадена пределна цена

seo blog7
Соларни панели. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Соларни панели. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Служителите на ЕК са изготвили първоначални идеи как да се реагира на високите цени на електроенергията чрез намеса на пазара. В неофициален проект (Non-Paper), с който Handelsblatt разполага, те описват ефекта от ограничаването на цените на електроенергията, която не се произвежда с газ.

Операторите на вятърни, слънчеви, въглищни и ядрени електроцентрали ще трябва да прехвърлят на държавата парите, спечелени над дадена пределна цена. Този принцип няма да бъде данък върху свръхпечалбата, но ще има подобен ефект. 

„Мярката ще генерира приходи за държавния бюджет”, се казва в документа. „Тя може и трябва да бъде разработена по такъв начин, че държавите членки да бъдат задължени да прехвърлят произтичащите от нея ползи изцяло върху потребителите на енергия“. 

гръцки преводач Добрич

Според служители на Европейската комисия би било възможно този модел да се прилага едновременно във всички държави членки или само в някои от тях. 

По този начин държавата ще облекчи гражданите, без да намалява цената на електроенергията. Предложението все още не е съгласувано в ЕК. Официалното предложение се очаква в средата на месеца.

Подобна намеса на пазара би довела до сравнително малко промени в ценообразуването в сравнение с други обсъждани модели, като например твърд ценови таван.

Пазарното поведение обаче ще се промени. Производителите все по-често биха могли да продават евтината електроенергия от вятърни и слънчеви електроцентрали директно на големите потребители и по този начин да заобикалят ценовите ограничения на борсата за електроенергия. Това би довело до ново покачване на цените, което би отслабило ефекта от мярката.

See also  Американските индекси се понижават след най-лошия месец от 2020 г. насам

В документа не се посочва възможна ценова граница. Това обаче може да се окаже решаващо, тъй като в противен случай производителите биха могли да задържат количества електроенергия и да инвестират по-малко в електроцентрали. Това също ще доведе до повишаване на цената. Възможно е държавата отново да насърчи в по-голяма степен разширяването на използването на възобновяеми енергийни източници. 

Ограниченията на цените могат да бъдат съпътствани от допълнителни мерки за намаляване на търсенето. Вече съществуват общоевропейски разпоредби за газа, но все още не и за електроенергията.

Официалните лица изрично отхвърлят испанския модел за ограничаване на цените на газа. Там закупуването на газ се субсидира, ако той се използва за производство на електроенергия. Това намалява цената на електроенергията за крайните клиенти.  Вятърни турбини на сушата по здрач в английската провинция. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Вятърни турбини на сушата по здрач в английската провинция. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Това ще увеличи търсенето и електроцентралите в ЕС ще произвеждат с 25 тераватчаса повече електроенергия, отколкото без тази мярка. След това газовите електроцентрали ще преобразуват в електроенергия още 45 милиарда кубически метра газ.

Причината за това е фактът, че ще се търси повече електроенергия на по-ниски цени. Субсидираната електроенергия ще потече и в чужбина – например във Великобритания и Швейцария, ако се въведе ценови таван в целия ЕС.

Това се наблюдава в Испания: Оттам се доставя евтина електроенергия за Франция.

Други мерки, които пряко засягат цената, биха имали същия ефект. Поради това всички те са отхвърлени в неофициалния документ.

Източник: