Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Dow завършва сесията със спад от над 100 пункта

Dow завършва сесията със спад от над 100 пункта

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

seo blog7

Водещите индекси на Wall Street завършват борсовата сесия във вторник с понижения в очакване на ключовото решение на Федералния резерв за паричната политика в сряда. В същото време нови данни за инфлацията показват продължаващо увеличение на цените, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 изтри 0,8%, а технологичният Nasdaq Composite 1,1%. От своя страна индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се раздели с повече от 100 пункта (0,3%).

Едни от най-губещите компании във вторник бяха технологичните имена, въпреки че успяха да изтрият част от загубите следобеда. Акциите на Microsoft поевтиняха с 3,3%, а тези на Adobe  с 6,6%.

При автомобилопроизводителите също налице бяха понижения. Книжата на Ford изтриха 1,9% след новината, че до 2030 г. Toyota ще инвестира 35 млрд. долара в задвижвани с батерии превозни средства – сектор, където Ford иска да се наложи като лидер.

Книжата на Tesla изтриха 0,8% от цената си, след като изпълнителният директор Илон Мъск обяви, че продал акции на компанията за 906,5 млн. долара.  

гръцки преводач Добрич

В същото време акциите на водещите банки в САЩ отбелязаха ръстове. Тези на Goldman Sachs поскъпнаха с 1,1%, а на JPMorgan Chase с 0,8%.

Върху пазарите ефект оказаха данните за индекса на произвидствените цени за ноември, според който налице е годишно увеличение от 9,6% – най-бързия темп в историята.

Стойностите бяха обявени само ден преди да стане ясно поредното решение за паричната политика на Федералния резерв в сряда. Централната банка също така трябва да публикува и прогнози за икономиката, инфлацията и лихвените проценти.

See also  Байдън: Възможна е само „много слаба“ рецесия в САЩ

По отношение на коронакризата, във вторник от Pfizer обявиха, че медикамента за лечение на хора с COVID се е доказал като ефективен при финални тестове, включително и срещу новия омикрон вариант. Въпреки това от Световната здравна организация (СЗО) предупредиха, че новият вариант изглежда се разпространява по-бързо от предишните щамове.

Вторнишките разпродажби са втора поредна сесия на понижения за Wall Street. Въпреки това водещите индекси остават близо до последните си рекорди. S&P 500 е на приблизително 1,6% от рекорда си от 22 ноември, а Dow е на 2,5% под своя. Nasdaq пък се намира на 5%.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте леко до съответно 1,438% и 1,823%.

Доларовият индекс от своя страна също расте с 0,3% до 96,57 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола поевтинява с по над процент и за двата водещи сорта. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент изтриват 1,3% от цената си до 73,41 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол поевтиняват с 1,2% до 70,44 долара за барел.

Златото също поевтинява с близо процент до 1771,4 долара за тройунция.

Източник: