Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Dow се възстановява с над 600 пункта след седмица на силни разпродажби

Dow се възстановява с над 600 пункта след седмица на силни разпродажби

Снимка: Getty

seo blog7

Водещите индекси на американската фондова борса започват новата работна седмица със силни ръстове след период на разпродажби заради опасения за паричната политика на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави над 640 пункта (2,2%). На свой ред широкият измерител S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite се покачиха с 2,5%. Американските пазари бяха затворени в понеделник заради отбелязването на празника по случай еманципацията на афроамериканците в САЩ (Juneteenth).

Тези движения са факт на фона на разпродажбите от миналата седмица, когато S&P 500 отбеляза най-лошото си представяне за периода от 2020 г. насам. Мнозина инвеститори се притесняват, че ръстовете в среда на страхове от рецесия може да се окаже краткотрайно. Други обаче се опасяват, че акциите може да се окажат на територията на прекомерните продажби.

Широкият измерител отбелязва обширно възстановяване, като 464 члена на бенчмарка са на зелено.

Големите еднократни ръстове са нещо обичайно по време на мечи пазар. S&P 500 отбеляза над 2% ръст десет пъти от началото на мечия цикъл през януари, но не можа да ги задържи.

гръцки преводач Добрич

Един от най-добре представящите се сектори във вторник в рамките на показателя бе енергийният с ръст от над 5% благодарение на поскъпващия петрол. Цената на фючърсите върху сорта Брент нарасна с 0,4% до 114,62 долара за барел, а тази при американския лек суров петрол е нагоре с 0,9% до 110,58 долара за барел.

Акциите на Diamondback Energy поскъпнаха с над 8%, а тези на Exxon Mobil с 6,2%. Книжата на Schlumberger, Halliburton и Phillips 66 прибавят съответно по около 6% към цената си.

See also  Новите данни за пазара на труда в САЩ не носят нужното облекчение за Фед

Цената на златото се понижи с 0,4% до 1832,5 долара за тройунция.

На зелено са и големите технологични компании. Акциите на Alphabet поскъпнаха с над 4%, а тези на Apple и Amazon със съответно 3,3% и 2,3%.

При сегмента на чиповете Nvidia записа ръст от 4,3% на стойността, KLA от 4,9%, а Advanced Micro Devices от 2,7%.

В същото време доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа също продължи да расте до 3,307%. Тази по 30-годишните напредна с 3,381%.

Доларовият индекс изостана с 0,2% до 104,47 пункта.

Миналата седмица водещите индекси отчетоха 10-а седмица на спадове от 11 заради страховете, че централната банка ще увеличи агресивно лихвите в опит да се пребори с инфлацията, което на свой ред рискува да създаде проблеми за икономиката. S&P 500 се раздели с 5,8% миналата седмица и отбеляза най-голямото си седмично понижение от март 2020 г. В момента бенчмаркът се намира на 23% от последния си връх през януари.

Dow пък се раздели с 4,8%, падайки под 30 хил. пункта за първи път от януари 2021 г. Nasdaq Composite изтри 4,8% миналата седмица.

Идните дни пазарите ще са фокусирани върху редовното изказване на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл пред конгреса в сряда и четвъртък.

Източник: