Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Dow приключи на червено, но успя да възстанови по-голяма част от спадовете

Dow приключи на червено, но успя да възстанови по-голяма част от спадовете

Снимка: Bloomberg LP

Водещите американски борсови индекси приключиха редовната търговия на червено в поредна бурна сесия преди решението за паричната политика на Федералния резерв в сряда, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 0,2%, но все пак над дъното си за деня. При най-големия си спад той бе назад с над 800 пункта, а най-доброто му представяне бе плюс от 178 пункта.

Широкият измерител S&P 500 потъна с 1,2%, а технологичният Nasdaq Composite – с 2,3%.

Вторнишката търговия е факт, след като в понеделник Dow изтри над 1000 пункта по време на търговията, но впоследствие успя да ги възстанови. Nasdaq пък обърна спад от близо 5% и също успя да се пребори за ръст – най-голямото му дневно възстановяване от 2008 г.

В рамките на днешната търговия един от най-печелившите бе банковият сектор, който се възползва от отварянето на икономиката и по-високата доходност по американските държавни ценни книжа. Доходността по американските облигации продължи да се покачва във вторник, като тази по 10-годишните и 30-годишните достигна съответно 1,781% и 2,126%.

Доларовият индекс също леко се повишава до ниво от 95,97 пункта.

Акциите на Вank of America и Citigroup прибавиха по около 2%.

Енергийният сектор също бе сред отличниците за деня на фона на продължаващото поскъпване на цената на петрола. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 2% към цената си до 88,02 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол – 2,4% до 85,34 долара за барел.

Златото също поскъпна с 0,3% до 1847,9 долара за тройунция.

See also  Страховете около омикрон варианта помрачиха увереността на Wall Street

Акциите на Occidental Petroleum и APA Corp поскъпнаха с по над 8%.

Най-голям ръст в рамките на Dow и S&P 500 записа цената на книжата на American Express, която нарасна с 8,9% след силен отчет за тримесечието. По-добрите от очакваното данни дадоха тласък и при цената на IBM и Johnson & Johnson.

Ръстът на доходността на американските облигации обаче натежа върху технологичния сектор. Акциите на Nvidia поевтиняха с 4,5%, а тези на Мicrosoft с 2,7% преди публикуването на отчета след края на сесията. Повече за представянето на технологичния гигант четете на Investor.bg.

Един от най-големите губещи в рамките на S&P 500 бе General Electric с понижение в цената от 6%, след като компанията се представи по-добре от очакваното при печалбата, но и при приходите.

От началото на януари S&P 500 е надолу с 8%, като е напът да отбележи най-лошия си месец от март 2020 г., когато пандемията връхлетя пазарите.

Инвеститорите са в очакване на резултатите от януарската среща на ръководството на Фед, която ще завърши в сряда. Надеждите са, че ще има повече яснота кога централната банка ще увеличи лихвите и с колко. Очакванията са първото покачване да е най-рано през март.

Фактор за пазарите остава и продължаващото геополитическо напрежение по руско-украинската граница.

Източник: