Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Доц. Хърсев прогнозира: Лихвите по заемите ще се увеличат

Доц. Хърсев прогнозира: Лихвите по заемите ще се увеличат

Снимка: Bulgaria ON AIR

seo blog7
“До момента лихвите по инструментите на Европейската централна банка бяха отрицателни поради инфлацията в еврозоната. Решението за повишаване на лихвите си остава символично и то беше очаквано. ЕЦБ е изправена пред няколко проблема, на които трябва да реагира. От една страна има да реагира на инфлацията, която се запазва висока, от друга страна, виждаме една задаваща рецесия и от трета страна, Европа е изправена пред една икономическа война, която се води в момента. Това води до дълбока деструкция на доставки към европейските пазари и на енергоносители. Това би налагало ЕЦБ да е максимално гъвкава”, заяви финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на “България сутрин”.

По думите му ЕЦБ не е потърсила решение на всичките проблеми, пред които е изправена, а е побягнала в обратна посока на най-близкия проблем.

“Този, който беше проблем вчера, намалява като тежест днес и без оглед на проблемите, пред които европейската банкова система, ще бъдат изправени утре”, допълни финансистът.  

Неговото мнение е, че лихвите по заемите ще се увеличат, тъй като се увеличава базата.

“Получателите поради размера на инфлацията печелят, но просто ще печелят по-малко. Поддържането на отрицателни лихвени проценти тези 11 години дава възможност на задължените държави да изчистват дълга си и да печелят от инфлацията. Сега, когато размерът на този инфлационен данък намалява, става все по-трудно на тези свръх задлъжнели държави”, посочи доц. Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

гръцки преводач Добрич

“Очакването е лихвите на депозитите да се увеличат с половин процент. По кредитите се очаква известно по-високо увеличение. Очаквам банките да не увеличат таксите за съхранение. Може би ще наблюдаваме нулеви такси за наличност и нулев данък върху депозитите. Това по никакъв начин няма да спре българите да взимат кредити”, заключи доц. Емил Хърсев. 

See also  Как да превърнете идеите в успешен бизнес с Business Booster?

Източник: