Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Димитър Луджев: Путин загуби всякакво чувство за реалност

В международната ситуация имаме тенденция на връщане към епохата и нравите на Студената война. Това коментира в “Денят започва с Георги Любенов” икономистът Димитър Луджев – един от основателите на СДС, бивш вицепремиер и бивш министър на отбраната.

По думите му войната в Украйна е продукт преди всичко на конфронтацията, взела връх в света и международната политика. “От страна на Русия – смятам, че Владимир Путин загуби всякакво чувство за реалност и очевидно не осъзнава стратегическия провал на неговата политика, която представлява отказ от онези принципи, формулирани от Горбачов за ненамеса във вътрешните работи на други държави, неизползване на военна сила, решаване на международните проблеми с пътя на диалога – всичко това бе зачеркнато с войната в Украйна”, каза Луджев.

Още новини от Украйна

От другата страна – американската администрация и повечето европейски лидери се поддадоха на политиката на конфронтация, коментира още той. “Всички споразумения, договорености от 90-те години между Русия и Запада бяха или забравени, или прекратени. Прекратена беше дейността на комитета НАТО – Русия. Не става дума нито за преговори, нито за диалог, нито за дипломатическо решение на конфликта”.

Според Димитър Луджев политиката на санкции и на въоръжаване на Украйна от страна на Запада води до много по-големи проблеми за света и разрушаване на световния икономически ред. Изходът от войната е ясен – връщане към диалога. Трябва да се възстанови диалогът между НАТО и Русия, категоричен е Луджев. “Да се спре разширяването на НАТО на изток, Русия да се изтегли от окупираните територии от Украйна- Украйна да изпълни задълженията си по Минските споразумения, да създаде нова конституция и да изгради федеративен принцип с почти пълна автономя на отделните области и региони.”

See also  Костадинов: Социолозите подцениха "Възраждане", а ние постигнахме търсения резултат

Поставете оценка:

1.8

Оценка 1.8 от 5 гласа.

Източник: