Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Димитър Ганев: ПП, БСП и ДБ няма да имат мнозинство

„Конфигурацията, която издигна правителството на Кирил Петков, няма да има мнозинство. Това е категорично от днешна гледна точка и трудно би могло да бъде различно. Опозицията от предишното Народно събрание ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ ще има мнозинство в следващия парламент. Относителната тежест на ГЕРБ в новото Народно събрание ще бъде по-висока или сходна, същото се отнася и до ДПС, а за „Възраждане“ дори очакваме двоен ръст на представителството“. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“.

Той е категоричен – коалиция между ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ е невъзможна, защото поставя под съмнение базови политически консенсуси.

seo blog7

Но въпреки че сега трудно можем да си представим как основните политически партии – ГЕРБ и ПП, ще седнат на масата на преговорите след предсрочните избори на 2 октомври, предвид тежките обвинения, които си разменят и дори съдебните спорове между лидерите им, друг вариант няма.

„Сега този лагер (на „промяната“) няма да може да излъчи кабинет и ще е необходима колаборация между лагера на статуквото и лагера на промяната. Друг вариант за кабинет няма. Ще видим дали нашият политически елит ще постъпи отговорно в ситуация, в която трябва да се направят много тежки компромиси заради тежките думи, които бяха казани в последните няколко месеца. Ще видим дали е готов на прага на социално-икономическата криза, в която се намира не само България, но и Европа, да прояви отговорност и да сглоби някаква конфигурация“, заяви Ганев.

„Това означава, че единственият вариант за конфигурации след изборите би могъл да бъде на партии от враждуващи лагери“, подчерта политологът.

See also  Облачна и дъждовна събота

„На каква основа може да се направи една следваща коалиция? Вероятно тази конфигурация, за която споменах, ще бъде отново безалтернативна и ще сме изгубили три месеца без работещ парламент и без работещо редовно правителство“, посочи политологът.

гръцки преводач Добрич

Политическият Франкенщайн няма да се появи веднага след изборите на 2 октомври, но задълбочаващата се политическа криза, съчетана с тежка социално-икономическа, може да доведе до неговото създаване. Времето на месиите свърши, но може да дойде времето на месианските идеи, предупреди той и не изключи възможността да не се състави правителство след 2 октомври, но тогава трябва да си отговорим на въпроса какво ще се промени през следващите 3 месеца, през които служебният кабинет ще продължи да функционира и ще влезем в нова кампания.

Според него, отварянето на конституционния дебат е отваряне на кутията на Пандора. „Конституцията ни доказа, че не е преходна и реши много проблеми, включително ни вкара в ЕС и НАТО“, категоричен е Ганев.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник: