Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Десетки дариха кръв за блъснато от автобус момиче, майката трогната

След призив на болница „Пирогов“ десетки хора дариха кръв в Националния център по трансфузионна хематология. Повечето от тях откликнаха на молбата да помогнат на 17-годишното момиче, което беше блъснато от автобус на градския транспорт в София.

В центъра за кръводаряване двама лекари и няколко медицински сестри работеха извънредно, за да не връщат кръводарителите.

seo blog7

Въпреки студа много близки и приятели на пострадалата ученичка чакаха своя ред. Сред тях и съученикът ѝ Мартин Димитров. „Случилото се ми повлия емоционално. Исках да направя нещо добро и да даря кръв за нея“, каза момчето.

Вече е дарено достатъчно количество кръв за претърпялото катастрофа момиче.

Предстоят ѝ още операции в „Пирогов“, състоянието ѝ остава критично. По случая се води разследване, за да се изяснят причините за тежкия инцидент.

Лекарите са категорични, че няма противопоказания за ваксинирани срещу COVID-19 да дарят кръв, стига да са спазени определени срокове: за ваксините на „Янсен“ и „Астра Зенека“ срокът е 28 дни от имунизация, за „Пфайзер“ и „Модерна“ е 48 часа.

Ако изпитаме болка или имаме температура, трябва да отложим даряването на кръв с поне 1 седмица.

гръцки преводач Добрич

Екипът на болница „Пирогов“ отправя своята огромна благодарност към всички кръводарители, които днес се отзоваха на апела за спешно кръводаряване:

„Десетки граждани благородно откликнаха на нуждата от кръв с кръвна група А (резус фактор положителен) и работата на болницата продължава безпроблемно. В момента разполагаме с достатъчно количество кръв и кръвни продукти, но отчитаме и факта, че нуждите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ продължават да остават високи!

Призоваваме гражданите да запазят позитивната енергия, генерирана в обществото, в резултат на апела за доброволни кръводарители, като продължават да даряват кръв за нуждите на болница „Пирогов“ през цялата предстояща седмица в Националния център по трансфузионна хематология в гр. София. Само така можем да гарантираме, че ще бъдат избегнати нови критични ситуации, които да налагат отправянето на апели за спешно кръводаряване.

See also  МВР предлага по-сериозни наказания за шофьорите

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ изпраща своята признателност и към екипа на Националния център по трансфузионна хематология в гр. София, без чийто усилия и отдаденост на каузата, успехът на тази кампания би бил невъзможен!

Нека всички желаещи лица, които искат да помогнат на болницата, да дарят кръв в Националния център по трансфузионна хематология в гр. София на адрес ул. Братя Миладинови №112 в работното време на центъра от понеделник до петък между 08 и 18 ч. с прекъсване между 12 и 13 ч.”

“Вашата обич и вяра ще върнат Али към живота” – това е посланието на майката на блъснатото от автобус в столицата момиче към десетките хора, които чакаха днес в студа пред “Пирогов”, за да дарят кръв.

Ученичката пострада тежко преди дни в столичния квартал “Люлин”. Според Аделина Банакиева, която е сред споделилите призива за кръводаряване, само в София откликналите са над 130, а има и такива в други градове.

Тя предава думите на майката на момичето, която благодари на доброволците, на близките и на всички лекари и специалисти в Детската реанимация на УМБАЛСМ “Пирогов”, където се бори за живота си то.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 2 гласа.

Източник: