Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Депутат: Не очаквам поскъпване на тока след падането на мораториума

След като министърът на икономиката Корнелия Нинова обяви, че ще внесе в Министерския съвет решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства, започна и коментарът на специалистите какво ще последва.

“Предстои да се запознаем с форсмажорния план на Нинова. Трябва да се анализират всякакви потенциални ефекти върху икономиката. Едва тогава ще излезем със становище дали го подкрепяме. Може би това крие рискове”, коментира депутатът от “Продължаваме промяната” Владимир Табутов в студиото на “Денят ON AIR”.

seo blog7

Той все пак уточни, че има световни практики, които показват, че такива мерки имат положителен ефект – като обявен форсмажор в Китай за доставки на компоненти в соларната индустрия.

Още по темата

16 мар 2022 15:53

51

гръцки преводач Добрич

Депутатът не очаква поскъпване на тока след падането на мораториума. Такива били и прогнозите на КЕВР. Той уточни, че се обмисля вариант за увеличаване на подкрепата за бизнеса.

“Таванът от 250 лв. може да се актуализира на база месечните средносрочни цени. Ако той в момента е 250 лв., 300 лв. е адекватна мярка, която да можем да си позволим”, заяви народният представител пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че не трябва да се спекулира с данните за свръхпечалбата на АЕЦ “Козлодуй”.


“Печалбата е 7,5 млн. евро на ден. Имаме добри печалби, но имаме и свръхзагуби. Имаме да покриваме много сериозни дефицити, в БЕХ е над милиард. Генерираната свръхпечалба трябва да се разпредели по умен начин”, каза Табутов.

Народният представител уточни, че в момента много болници не могат да си платят сметките, защото не са предприели действия за подобряване на енергийната си ефективност.

See also  Кукушева: Не се очаква скок в цената на хляба

“Енергийната ефективност е сектор, който най-бързо може да ни отдалечи от зависимостта ни от Русия. Това трябва да е фокусът на сегашното управление и на държавата за следващите няколко години”, убеден е депутатът от “Продължаваме промяната”.

Събеседникът отбеляза, че се водят активни преговори за увеличаване на доставките на газ от Азербайджан.

“Краткосрочните мерки, които могат да се вземат, не зависят само от доставките, а от производството на електроенергия и износа. Днес в енергийната комисия разгледахме изменения в Закона за възобновяемите енергийни източници. Те предвиждат процесът за фотоволтаични централи за собствено потребление да се облекчи. Съответно зависимостта от вноса на газ ще намалее. И опозицията ме подкрепи, ще има изменения в текстовете до второ четене”, заяви Владимир Табутов.

Източник: