Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Делян Добрев: Мерките ще увеличат инфлацията

Мерките на правителството няма да намалят инфлацията, а ще я увеличат. Тази компенсация никога няма да настигне инфлацията, хората ще обедняват много по-бързо от темпа, с който им вдигат доходите. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ Делян Добрев, бивш енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ.

„Повтаряме една и съща грешка няколко пъти в последните 12 месеца. Инфлацията през април месец миналата година, последния месец на „Кабинета Борисов“ беше 2 процента. Юли месец стана 3%. Още тогава предупредихме, че инфлацията ще расте и че трябва да се дадат компенсации за високите цени на електроенергията. Такава актуализация ни беше отказана. Асен Василев тогава беше министър на финансите и каза в парламента – Вие нищо не разбирате, сега ще видите ние как ще ги направим нещата“, заяви Делян Добрев.

seo blog7

Той допълни, че през декември месец миналата година инфлацията е станала 7,8 процента.

„Продължихме да им казваме, че трябва да компенсират бизнеса за високите цени на електроенергията, те го направиха прекалено малко, прекалено късно, след като вече цените се бяха вдигнали“, каза той.

Според него е трябвало да се вземат средства от веи-тата, които са свръхфинансирани в момента.

„Те получават по 500 лв. и отгоре на мегаватчас и повече, сумарно вероятно повече от 1 млрд. Тези средства трябваше да се вземат във фонда и да се дадат обратно на бизнеса. Компенсацията трябваше да бъде над 119 лв. – 75%“, отбеляза Добрев.

гръцки преводач Добрич
Поставете оценка:

2

Оценка 2 от 4 гласа.

Източник:

See also  Военни се включват в гасенето на пожарите в Хасковско