Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Цената на газа падна с една пета за два дни

Цената на газа падна с една пета за два дни

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

След инструкциите на руския президент Владимир Путин за увеличаване на доставките на газ за Европа цената на нидерландската борса TTF рязко падна. Между сряда вечерта и петък цената се срина с около една пета до под 70 евро за мегаватчас. В ранния следобед цената беше точно 68,53 евро. Цената достигна рекордно високо ниво на 6 октомври: цената на TTF, която е референтна и за българския пазар, беше 162,125 евро. Оттогава тя отново падна, но все още е доста над нивото от началото на лятото.

Още по темата

Полупразните хранилища и недостигът на газ са сред основните причини за поскъпването на природния газ в Европа.

Основната причина за понижението на цените от сряда вечерта е указанието на Путин към държавния енергиен гигант „Газпром“ да увеличи доставките на газ от 8 ноември, обясниха анализаторите на Commerzbank Карстен Фрич и Барбара Ламбрех. Една трета от консумирания в Европа природен газ идва от Русия.

По-конкретно Путин инструктира „Газпром“ да напълни газовите хранилища в Германия и Австрия. Газохранилищата в Германия в момента са запълнени само на 70 процента, както подчертават анализаторите. Средно в ЕС складовите помещения са пълни на 77 процента. Обикновено резервоарите за съхранение са запълнени на 90 процента по това време на годината – преди отоплителния сезон през зимата.

Това не е първият път, в който руският президент успява да изпрати цените надолу.

Фокусът на Русия върху това да попълни своите запаси, както и намалените резерви в Европейския съюз, се превърна в основно притеснение за енергийния пазар на континента, който се бори с недостига на количество и високи цени.

See also  Вносът на ЕС от Китай значително се увеличава през 2021 г.

Европа започна отоплителния сезон с най-ниските си резерви от над десетилетие, докато Русия поддържа ограничени доставки. В същото време конкуренцията от Азия за втечнен природен газ също остава силна.
 

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.