Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Credit Suisse плаща половин милиард долара за уреждане на спор в САЩ

Прокуратурата претендираше за обезщетения в размер на над 3 млрд. долара по дело, заведено през 2013 г.

seo blog7
Снимка: Jose Cendon/Bloomberg News

Снимка: Jose Cendon/Bloomberg News

Изпадналата в криза швейцарска банка Credit Suisse може да се похвали с отпадането на още едно съдебно дело. Най-големият швейцарски кредитор постигна окончателно споразумение с Главната прокуратура на Ню Джърси във връзка с бизнеса си с жилищни ипотеки, съобщи институцията в понеделник.

В рамките на споразумението Credit Suisse ще плати еднократно 495 млн. долара. По този начин банката урежда искове на стойност над 10 млрд. долара, за които прокуратурата е претендирала за обезщетение в размер на над 3 млрд. долара по дело, заведено през 2013 г.

Това е най-голямото дело, свързано с жилищни ипотеки до момента, поясняват швейцарците, цитирани от DPA. 

гръцки преводач Добрич

 
„Уреждането на спора, за което Credit Suisse е изплатила всички разходи, е още една важна стъпка в усилията на банката за проактивно разрешаване на съдебни спорове и наследени проблеми”, се казва в изявлението. Credit Suisse бе обвинена, че е подвела инвеститорите при търговията с ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки (т.нар. Residential mortgage-backed securities, или RMBS), които причиниха значителни загуби. Случаят произлиза от разследване на Residential Mortgage-Backed Securities Group – съвместна група от федерални и държавни представители, създадена през 2012 г. от президента Барак Обама, в рамките на което нарушения бяха констатирани и при американски банки. 

Банките бяха обвинени, че са представили невярна информация за качеството на жилищните кредити, които са били в основата на тези ценни книжа, за да спечелят купувачи, което е довело до изостряне на последиците от кризата с високорисковите ипотечни кредити. 

Credit Suisse е изправена пред по-дълъг списък от правни проблеми. През миналата седмица перспективата за нови правни рискове за банката се обостри, когато американските власти започнаха разследване дали кредиторът е помагал на клиенти да укриват активи.  В Сингапур тръст на Credit Suisse очаква резултата от съдебен процес, който ще определи отговорността му за загуби, свързани с недобросъвестен банкер. През юни най-висшият съд в Швейцария постанови осъдителна присъда за банката по историческо дело за пране на пари.  

See also  ЕП: Турция се отдалечава от европейските ценности и стандарти

Източник: