Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Четири мита и една истина за зареждането на бензин “догоре”

В светлината на последните събития, които обещават продължаващо поскъпване на горивата, на мнозина е трудно финансово да напълнят резервоара на колата догоре, но всъщност има и други причини, поради които това не е препоръчително да се прави. Кои от тях са иссина и кои не са, ви разказваме сега.

Пълният резервоар тежи на колата

Митът, че колата се движи по-бавно с пълен резервоар и се контролира много по-зле, не е истина. Автомобилните производители влагат теглото на пълен резервоар с гориво в характеристиките на автомобила и следователно пълненето му “до ръба” не влияе особено нито на динамиката, нито на управлението.

seo blog7

Пълният резервоар с гориво ще привлече крадци

Съвременните автомобили са оборудвани със сложна гърловина за пълнене на гориво. И за да стигнете до него, първо трябва да отворите капачката на резервоара, която е заключена заедно с вратите от централно заключване. Освен това крадецът на гориво трябва да знае със сигурност, че резервоарът е пълен, а това няма как да се разбере от уредите на таблото при изгасен автомобил.

Когато резервоарът е пълен, бензинът може да се изпари

Въпрос: как и къде? В запечатан резервоар с плътно затворен капак горивото няма да отиде никъде. Но ако има повреда в горивната система, тогава в този случай горивото може да “избяга”. Но каква е разликата между пълен или полупразен резервоар?

Пълният резервоар може да предизвика пожар

“Разбирачи” казват, че горивото при пълен резервоар може да се излее и някак си чудодейно да се запали. Да започнем с факта, че с изправна капачка на горивото, дори и горивото да е догоре, то няма да отиде никъде. Освен това, ако пистолетът за зареждане е изряден, това означава, че все още има запас от свободно пространство в гърлото, което е напълно достатъчно, за разширяването на горивото от температурата.

See also  Evari променя играта при велосипедите, но на цена от над 20 000 лв. за брой!

Истинските недостатъци на пълен резервоар

Има естествено и истински недостатъци на пълния резервоар. Основният е, че при тежка катастрофа рискът от пожар се увеличава значително. Има и няколко по-незначителни, като нопример ако заредите, както се казва, догоре на непозната бензиностанция с гориво със съмнително качество, тогава няма да получите нищо друго освен куп проблеми. А старите автомобили имат една особеност – при зареждане до пълен резервоар има опасност от вакуум в системата им за подаване на гориво. И това е пряк път към повреда на горивната помпа.

гръцки преводач Добрич
Поставете оценка:

3.2

Оценка 3.2 от 22 гласа.

Източник: