Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Четири мита и една истина за зареждането на бензин “догоре”

В светлината на последните събития, които обещават продължаващо поскъпване на горивата, на мнозина е трудно финансово да напълнят резервоара на колата догоре, но всъщност има и други причини, поради които това не е препоръчително да се прави. Кои от тях са иссина и кои не са, ви разказваме сега.

Пълният резервоар тежи на колата

Митът, че колата се движи по-бавно с пълен резервоар и се контролира много по-зле, не е истина. Автомобилните производители влагат теглото на пълен резервоар с гориво в характеристиките на автомобила и следователно пълненето му “до ръба” не влияе особено нито на динамиката, нито на управлението.

seo blog7

Пълният резервоар с гориво ще привлече крадци

Съвременните автомобили са оборудвани със сложна гърловина за пълнене на гориво. И за да стигнете до него, първо трябва да отворите капачката на резервоара, която е заключена заедно с вратите от централно заключване. Освен това крадецът на гориво трябва да знае със сигурност, че резервоарът е пълен, а това няма как да се разбере от уредите на таблото при изгасен автомобил.

Когато резервоарът е пълен, бензинът може да се изпари

Въпрос: как и къде? В запечатан резервоар с плътно затворен капак горивото няма да отиде никъде. Но ако има повреда в горивната система, тогава в този случай горивото може да “избяга”. Но каква е разликата между пълен или полупразен резервоар?

Пълният резервоар може да предизвика пожар

“Разбирачи” казват, че горивото при пълен резервоар може да се излее и някак си чудодейно да се запали. Да започнем с факта, че с изправна капачка на горивото, дори и горивото да е догоре, то няма да отиде никъде. Освен това, ако пистолетът за зареждане е изряден, това означава, че все още има запас от свободно пространство в гърлото, което е напълно достатъчно, за разширяването на горивото от температурата.

See also  Dyson разработва идеалната домашна помощница - робот (ВИДЕО)

Истинските недостатъци на пълен резервоар

Има естествено и истински недостатъци на пълния резервоар. Основният е, че при тежка катастрофа рискът от пожар се увеличава значително. Има и няколко по-незначителни, като нопример ако заредите, както се казва, догоре на непозната бензиностанция с гориво със съмнително качество, тогава няма да получите нищо друго освен куп проблеми. А старите автомобили имат една особеност – при зареждане до пълен резервоар има опасност от вакуум в системата им за подаване на гориво. И това е пряк път към повреда на горивната помпа.

гръцки преводач Добрич
Поставете оценка:

3.2

Оценка 3.2 от 22 гласа.

Източник: