Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Бизнесът в Украйна се учи да оцелява, докато Русия унищожава енергетиката

Спиранията на тока потапят работните места в мрак и принуждават заводите да ограничат производството

В един неотдавнашен делничен ден в кафене Lila Cake в центъра на Киев петима служители се разхождат в полумрака в очакване на потока от хора около обяд, който казват, че всъщност едва ли ще се случи, разказва Financial Times.

seo blog7

Токът е спрял и служителите трябва ръчно да отворят плъзгащите се врати за всеки, който иска да влезе. Три поредни дни кафенето работи без електричество за по 10 часа.

Управителят Ирина Михайлук казва, че вълна от руски атаки върху енергийна инфраструктура, която е наложила постоянни прекъсвания на тока, е поредният удар върху бизнеса, който отваря отново наскоро, след като затваря след пълномащабната инвазия на Москва срещу Украйна през февруари. Около 20 от 50-те служители са съкратени и Михайлук не е сигурна колко дълго ще оцелее бизнесът.

„Имаме морален дух и желание да останем отворени“, казва тя. „Но за колко време?“.

Украински представители казват, че руските атаки, които са засегнали 40% от енергийната инфраструктура на страната, са засилили вече трудната финансова ситуация, тъй като прекъсванията на тока са принудили много компании да свият дейността си. Столицата Киев е най-тежко засегната.

Страната вече е изправена пред значителни бюджетни дефицити заради войната. Тя ще се нуждае от 55 млрд. долара международна подкрепа през следващата година, включително 38 млрд. долара, за да покрие прогнозирания бюджетен дефицит и 17 млрд. долара за възстановяване на инфраструктурата, заяви президентът Володимир Зеленски пред световните финансови министри на срещите на Световната банка и Международния валутен фонд миналия месец.

гръцки преводач Добрич

Икономическият министър Юлия Свириденко предупреди, че енергийната криза може да увеличи спада на брутния вътрешен продукти на Украйна отвъд предишната прогноза за 35% за 2022 г. Икономисти очакват икономиката да се свие с до 40%. Правителството пое контрола над 5 стратегически компании миналата седмица, като официални представители казват, че това може да се случи и с още, ако не подкрепят усилията във войната.

See also  Възходящата новогодишна инерция приключи за технологичните акции на Wall Street

Някои икономически сектори в градовете далеч от фронтовите линии, например търговията на дребно, отчитат, че активността се завръща близо до предвоенните нива през септември, посочва базираната в Украйна инвестиционна банка Dragon Capital. Но прекъсванията на електричеството заплашват възстановяването.

Според банката от 11 октомври насам, когато Русия започна да фокусира нападенията си върху енергийната инфраструктура на Украйна, посещаемостта е намаляла с 15% в петте мола, които притежава около Киев и в Западна Украйна, след като през предишния месец се е възстановила почти до предвоенните нива.

Компанията купува генератори, за да поддържа работата на моловете, офисите и складовете си и за да привлича хората към тях като източници на електричество, топлина и интернет връзки. „Спиранията на тока отнемат половината от работния ден“, казва Томас Фиала, главен изпълнителен директор на Dragon Capital.

Ресторанти, търговци на дребно и малки бизнеси, които нямат генератори или не се възползват от приоритетни захранвания, страдат най-много. Болници, обществен транспорт и друга критична инфраструктура са с приоритет.

Но сектори като информационните технологии, където много служители не се нуждаят от много повече от зареден лаптоп и стабилна WiFi връзка, се оказват по-устойчиви. Кулрадж Смаг, главен изпълнителен директор на базираната в Обединеното кралство IT аутсорсинг компания Ciklum, която има 1500 украински служители, останали в страна, казва, че проектите ѝ до голяма степен са незасегнати, а служителите успяват да наваксат всяка пропусната работа извън работно време, ако е необходимо.

Производителите, в същото време, променят производството, за да се справят с планираните прекъсвания на тока. Заводът KMZ в региона Полтава, източно от Киев, който произвежда оборудване за обработка и съхранение на зърно, пуска производствените си линии главно през нощта, за да избегне ограниченията на захранването през деня в индустриалния сектор.

See also  Искате да успеете на Wall Street? Учете покер, не икономика

Юрий Рижнеков, главен изпълнителен директор на най-големия производител на стомана в Украна „Метинвест“, казва, че двата му най-големи стоманодобивни завода, „Азовстал“ и металургичният „Илич“, са в били Мариупол и са били тежко повредени в ожесточените боеве, когато Русия превзе черноморския пристанищен град през март.

Останалите му фабрики – в Запорожие в Южна Украйна и Камианске в центъра на страната, работят с 50 до 65% от нормалния капацитет, казва той, добавяйки, че и двете имат свои собствени производствени мощности, които могат да бъдат разгърнати, ако в обектите няма електричество. Магазин работи по време на спиране на тока, след като руска ракетна атака унищожи част от енергийната инфраструткура в Киев. Снимка: Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images Магазин работи по време на спиране на тока, след като руска ракетна атака унищожи част от енергийната инфраструткура в Киев. Снимка: Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images

Представители на индустрията се срещат със служители на регионалната администрация всеки ден, за да планират потреблението на енергия въз основа на наличния капацитет и нуждите на индустрията, казва той.

Максим Тимченко, главен изпълнителен директор на най-големия частен производител на енергия в Украйна DTEK, казва, че недостигът на енергия вероятно ще продължи известно време. „Възможно е частично подобрение, но определено няма да живеем както преди обстрела“, каза той в скорошно интервю за украинска телевизия.

Според длъжностни лица руските атаки върху инфраструктурата целят да навредят на морала на украинците, докато силите на Киев постигат успехи на бойното поле. Миналата седмица руските войски се изтеглиха от Херсон след контранастъпление на юг, а Киев също си върна територии на изток.

Министърът на енергетиката Герман Галущенко казва, че инфраструктурата за осигуряване на електричество и отопление може да бъде ремонтирана до края на годината, ако Русия спре ударите, но не е оптимист. „Ще бъде трудно през зимата, това е сигурно. Чувствам, че няма да спрат“, каза той.

See also  S&P 500 отчете най-добрата си седмица за годината

„Путин води нов тип студена война, която е буквално студена“, коментира Арсений Яценюк, бивш министър-председател.

Градските власти в Киев казват, че се подготвят за пълна загуба на отопление, вода и електричество в столицата, ако атаките се засилят. Но засега жителите казват, че се учат да живеят с новото нормално.

В магазин за електроника в подземен мол в Киев миналата седмица продавачът Андрий Крайнуков казва, че магазинът е нямал около осем часа захранване през деня. През по-голямата част от времето магазинът е бил напълно потънал в тъмнина, като само една подпряна отворена врата показва, че не е затворен. Прекъсванията са намалили средно бизнеса с около 80%, казва той.

„Хората свикват. Какво друго можем да направим?“, добавя той. „За нас е по-лесно в сравнение с тези на фронтовата линия.“

Източник: